Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy kell leolvasni az ampermé...

Hogy kell leolvasni az ampermérőt? Mi az a méréshatár?

Figyelt kérdés
elolvastam amit írtak , órán is figyeltem , de nem értem..

2012. szept. 22. 15:44
 1/3 anonim ***** válasza:
86%

A méréshatár azt jelenti, amennyit a műszered tud mérni, vagy amit te beállítottál rajta. Például ha 10A a méréshatár, az azt jelenti, hogy annál nagyobb áramot nem fogsz tudni mérni, és a műszer által mutatott érték Amperben értendő. Ha például 5-öt mutat a műszer, akkor az 5A-nek felel meg.

Ha a méréshatárt mondjuk 100mA-re állítod, akkor a mért értéket milliamperben kell érteni. Ha 5-öt látsz, az 5mA-t jelent.

2012. szept. 22. 15:54
 2/3 anonim ***** válasza:
62%

Az első válszolót nem igazán értem, de ne is törődj vele.

Figyelj! Az ampermérő olyan, mint bármelyik másik műszer. Voltmérő, hőmérő, manométer, stb.

Mindegyiken van egy skála. (Feltéve, ha nem digitális a műszer. Az sokkal egyszerűbb.) A skála számtalan féle lehet. Pl. 0-1, 0-10, 0-20, 0-100, 0-50... (meg az összes közbeeső, meg felette lévő variáció). De lehetnek intervallumra skálázva is. Pl. 5-10, 20-100, 50-80... meg még számtalan variáció.

A lényeg: A méréshatár a skálán a legnagyobb értékhez hozzárendelt mennyiség! Mindegy, hogy az a skálán mekkora szám. Ha tudod, hogy a skálán a legnagyobb értékhez mekkora mennyiség, jelen esetben Amper tartozik, akkor egyszerű arányszámítással ki tudod számolni, hogy az adott esetben leolvasott skálaértékhez mekkora mennyiség tartozik. Lehet, hogy ez első hallásra nem tűnik egyszerűnek, de ha gyakorolod, ez az arányszámítás berögződik és ránézésre meg fogod mondani bármilyen skáláról, hogy mennyit mutat a műszer.

Ha valami nem világos, keress meg priviben. Mérés, automatizálás szakos mérnök vagyok.

2012. szept. 22. 18:56
 3/3 Vaki75 ***** válasza:
100%

Méréshatár ---> mérési határ ---> felső mérési határ.

A méréshatár a mérendő mennyiségnek az az értéke, amely a műszer mutatóját a legutolsó skálaosztásig téríti ki.

Egy műszernek átváltással több méréshatára is lehet. (Méréshatár váltó -kapcsoló, -dugaszsor, -akármi.)

A méréshatárhoz tartozó utolsó skálaosztás számjegye nem feltétlen egyezik meg a méréshatárnak megfelelő számértékkel. A könnyű számíthatóság érdekében leggyakrabban a "szorzók" 1; 2; 5 és ezek 10 hatványaival képzett értékei.

Mért érték = (mutató által jelzett skála érték / méréshatárhoz tartozó skálaérték) * méréshatár. (egy egyszerű aránypár...)

Példa: A skála legyen beosztva 0...10-ig, tehát a 10-es osztás felel meg a méréshatár által kijelölt értéknek. Legyen a méréshatár 500mA és mondjuk mutató mutasson 4-es skálaértéket.

Fejben számolva: A 10es megfelel 500mA-nak, akkor az 1-es 50mA-nak, a kettes 100mA-nak, a négyes 200mA-nak.

A képlet szerint pedig: (4/10)*500mA=0,4*500mA=200mA

2012. szept. 22. 19:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!