Visszafordíthatja a digitalizálódás a klímaváltozást?

A klímaváltozást elsősorban (de persze nem egyedül) a légkörbe eregetett óriási mennyiségű széd-dioxid okozza. Tízmilliárd tonnákról van szó éves szinten.
A CO2-kibocsátásért pedig (megint csak nem egyedül, de) elsősorban az energetika (villamosenergia-termelés), a közlekedés és a fűtés felelős.
Persze a papírgyárak által elfogyasztott áram is CO2-kibocsátással jár, de szerintem ez csak csepp a tengerben.
Másrészt a hatalmas szerverparkok üzemeltetése is áramfogyasztással és CO2-kibocsátással jár. A világ adatközpontjai globálisan kb 1,3%-át fogyasztják el az összes megtermelt villamosenergiának.
Amúgy én veszek néha papír alapú könyvet. Zenét és filmet viszont eddig sem vettem papíron ;-P

"Nyilván a digitálisan eladott."
Helyesen:
"Nyilván a digitálisan eladott, ami kevésbé..."

Azért a lassan senki sem vesz papíralapú könyvet kijelentéssel erősen kötekednék. Gépen, netbookon, tableten olvasgatni mindent nem mindig a legkényelmesebb, ráadásul nem is túl időtálló megoldás. (Gondolj bele: tudod használni a floppykon tárolt anyagaidat? Az emberek 80%-a erre határozott nemmel válaszol, pedig a floppyk korszaka nem is volt olyan rég. Lehet száz könyved CD-n, pendrájvon, könnyen lehet, hogy 10 év múlva már nem tudod őket használni.) Én ezért preferálom a papír alapú könyveket.
Másrészt ki kell ábrándítsalak, de nem az az évente megvásárolt pár darab könyv fogja romba dönteni a földi ökoszisztémát. Egy átlagembernek nincs 20 szekrényre való könyve.
A rengeteg napilap, reklámanyagok, szórólapok azok, amik nagyon megdobják a papírtermelést. Hány könyvet vesz egy átlagember évente? 3-4-et? Na és mennyi papír gyűlik össze a reklámanyagokból meg napilapokból? Egy hónap alatt olyan 5-10 könyvre való.
Valamint egy CD vagy DVD előállítása mennyivel környezetkímélőbb, mint egy bakelit lemezé, vagy egy VHS kazettáé?
Harmadrészt: vajon a sok digitális cucc előállítása és üzemeltetése mennyi többletterhet ró a Földre? A milliárdnyi számítógép, mobiltelefon, hordozható kütyü? (Ugyanakkor mondjuk egy könyv "működés közben" nem fogyaszt áramot. Szemben mondjuk egy pdf olvasása...)
Na meg az a rengeteg szerverpark.
Negyedrészt: ez sajnos a környezetkárosító hatásoknak csak egy nagyon kis hányada. Ha ténylegesen sikerülne lenullázni az adatok és adathordozók által generált környezetszennyezést és -károsítást, az autók attól még ugyanúgy zabálnák a benzint, a repülőgépek sugárhajtóművei ugyanúgy a felsőlégkörbe fújnák a szabad gyökökkel teli végtermékeiket, és nem utolsó sorban a gyárak és erőművek ugyanúgy kihasználnák a fosszilis energiaforrásokat, és emellett hánynák a légkörbe a szén-dioxidot meg egyebeket.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!