Ha nem jött volna el a felvilágosodás kora, akkor most kisebb lenne a környezetszennyezés vagy nagyobb?
Hát az ilyen jellegű kérdésekre nem lehet válaszolni. Hogy miért?
Egy szög miatt a patkó elveszett.
A patkó miatt a ló elveszett.
A ló miatt a lovas elveszett.
A lovas miatt a csata elveszett.
A csata miatt az ország elveszett.
Máskor verd be jól a patkószeget!
Lehet ha nincs az első világháború, akkor egy magyar katona nem esik el, akiből aztán később a Nagy Magyar Birodalom alapítója lett volna.
* * *
A másik kérdés, hogy mennyire volt szükségszerű az, hogy jött a felvilágosodás. Mert lehet úgy is válaszolni erre a kérdésre, hogy ha nem jött volna el a felvilágosodás kora, akkor jött volna 5 évvel később, vagy 100 évvel később.
1-es vagyok.
Járványok alatt értem a pestist,fekete himlőt,himlőt-amit akkoriban nem tudtak gyógyitani- a rossz higiénia miatt a hastifuszt,a kolerát,az influenzát,ami akkoriban szintén halálos volt,mert nem volt se paracetamol,se már gyógyszer.
Elterjedt kezelés volt az érvágás és piócázás minden betegségre.Még a náthára is.
Ha nekem nem hiszel,olvass utána!
*okold
Egyébként kizárt, hogy meg lehessen jósolni. Tulajdonképp más utakon is el lehetett volna jutni akár 1000x pusztítóbb pontra is.
Átfogalmaztam a kérdést:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__32..
"Ha afrikaiakat nézzük nem látnám,hogy kevesebben lennének a járványok miatt."
Afrikát az orvosi vívmányok (amik ugye a felvilágosodás miatt nem jöhettek volna létre az ipari forradalom alatt) kb 60-70 éve érték el. Azóta nő a népessége ilyen durván. Csökkent a gyermekhalálozás (mondjuk Európához képest nagyon magas), nőtt az átlagéletkor (ami Európához képest így is alacsony), viszont a családonként vállalt gyerekek száma lassan csökken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!