Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért ilyen magasak ma a...

Miért ilyen magasak ma a fiatalok? Az evolúció következménye?

Figyelt kérdés

2012. júl. 9. 18:31
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Egyértelműen a táplálkozás. Ez már ezerszer átbeszélt téma. Az evolúció nem évszázadokban meg évezredekben "gondolkodik". A nagyobb változásokhoz tízezer évek kellenek vagy még annál is több.
2012. júl. 10. 01:01
 12/22 A kérdező kommentje:
Amerikában 176 a fiúk átlagmagassága??Én csak 157-159 cm magas vagyok!De sok idősebb embernél mégis magasabb vagyok.Ja,és 15 éves fiú vagyok.
2012. júl. 10. 13:04
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Döncike által említett szekuláris trend elmélete az, ami a mostani növekedést leírja. Olvasd el a cikket, amit linkelt.

Jelenleg még mindig folyik a "harc" az adatok elemzésében. Nem a magyar adatokról van szó, hanem a nálunk sokkal fejlettebb társadalmak, mint például a norvég diákok testmagasság-adatai képezik a legtöbb elemzés alapját. Van, aki szerint nem állt meg a növekedés, mások azt állítják, de. (Mindenesetre nagyon lelassult.) Ez két dolgot jelenthet. Ha megállt, akkor ez valóban "csak" szekuláris trend volt: a jobb életminőség (jobb táplálkozás, kevesebb sterssz, jobb orvosi ellátás, kiegyensúlyozott életkörülmények stb.) okozta, hogy a belénk kódolt "genetikai maximumot" gyakorlatilag elérük. Persze azt sosem lehet tökéletesen, a környezetnek mindig lesz egy apró romboló hatása. Már az is hat a fejlődésedre, ha anyukád a terhesség alatt egyszer kevesebbet evett, mint kívánt, szóval midnen hatás nem küszöbölhető ki, de minimálisra csökkenhet. Ha tényleg megállt a növekedés, akkor itt nincs szó evolúcióról, egyszerűen jók a szociális körülményeink.

A másik oldal persze az, hogy a növekedés nem állt meg. Ez vagy azt jelenti, még nem értük el a genetikai maximumot, vagy azt, hogy genetikai változások is állnak a háttérben, azaz szelekciós mechanizmus, bizony, itt az evolúció is működik, csak olyan apró léptékben, hogy alig észrevehető. Az elmélet nehezen vizsgálható, összetett kísérlet kell ahhoz, hogy a szülőket is monitorozzák, utána a gyereket is, összehasonlítsák a társadalmi helyzeteket stb. Mindenesetre ez ugyanúgy nem bizonyítható, mint a másik elmélet, az adatok nm teszik lehetővé. :) De a lényege az, hogy a jobb életkörülmények egy dolog. A másik a mai társadalmi modell, hogy a magas emberek szeretnek magas emberekkel házasodni (azokhoz vonzódnak), így a gyerekeik is magasabbak lesznek. A magas embereket - főképp északon - többen kedvelik, így aki magas, az jobban talál párt, nagyobb eséllyel szaporodik, mint egy alacsony. (Ez idehaza is igaz. A nők mindent megtesznek azért, hogy magasabbnak látszódjanak, ez régen is így volt, ezért alakult ki a magassarkú divatja.) Ha valóban van egy ilyen mechanizmus a háttérben, akkor a jobb életkörülmények mellett ez is közrejátszik abban, hogy generációról generációra egyre magasabbak a fiatalok.

A probléma az, hogy egyik elmélet sem bizonyítható (nem is cáfolható) rendesen, mivel az adatok egyre lassuló tempójú növekedést mutatnak. De növekedés van. Hogy ez statisztikailag már a "megállt" tartomány, vagy már a genetika is közbeszólt, nem tudni. Viszgálják mellette persze a szülőket, egy rakat más fejlődési mutatót (menarche-kor, oigarche-kor), és ha végül egyszer azt találják, hogy minden ilyen változás, amit a szekuláris trendben belül vizsgálnak megállt, de a magasság tovább nő, akkor a genetika is benne van, vagyis ez valós evolúciós folyamat. Ha együtt változnak, akkor csak trend volt, a genetikának nem, mindössze a környezeti károsító hatások csökkenésének lehetett a következménye.

2012. júl. 10. 16:25
 14/22 anonim ***** válasza:
17%
Azért mert ilyen marhaságokon jár az eszük.
2012. júl. 14. 06:17
 15/22 anonim válasza:
hát az, tény, hogy magasabbak lesznek, de jó páran, ropik lesznek, meg most kérem 7 milliárdan vagyunk, 65 éve 2 milliárdan voltunk, szóval azt is lehetne kérdezni, miért van olyan sok születési rendellenességgel "megáldott" ember, abból is legalább annyi van mint magas emberből
2012. júl. 15. 09:28
 16/22 anonim válasza:
Most nem azért de a tescos kenyér sosem lesz laktatóbb mint a teli magvas rozskenyér........Az hogy olcsóbb,ezért sok azt veszik,nem laktatóbb.
2012. júl. 15. 10:24
 17/22 anonim ***** válasza:
"A rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, mint a világosabb színű búzaliszt." --> Táplálóbb a búzaliszt. (Wikipédia)
2012. júl. 15. 13:51
 18/22 anonim válasza:
én nem tudom, de szerintem inkább alacsonyabbak lettek a mai 20 éves generáció és azaz alattiak... néztetek már szét hogy mennyi 160 cm körüli csaj meg srác rohangál! :O emlékszem amikor még nem volt barátom és pasizgattam, akkor egy csomó alacsonyabb vagy olyan volt aki olyan magas volt mint én! (164 cm magas vagyok) hol vannak a magas srácok?! :o
2012. júl. 15. 19:25
 19/22 anonim ***** válasza:

A nyugat-dunántúli régióban élők magasabbak.

Ugyebár ott sok osztrák is él.Biztos hoztak germán géneket.

2012. júl. 15. 19:27
 20/22 anonim válasza:
énis ezt vettem észre. 14 vagyok, és 150 cm. nekem az a véleményem, hogy az emberek többsége vagy alacsony vagy magas. egyre kevesebb "normál" méretűvel lehet találkozni... viszont ha azért írtad a kérdést, mert a saját magasságod zavar, akkor, szerintem semmi rossz nincs benne. ha egyszer végig gondolod, hogy mik az előnyei, akkor talán megbékélsz vele. ;)
2012. júl. 18. 10:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!