Mííí?
Nem.
2,3 Kelvin.
Kb -271 °C.
Elárulom: a Naprendszeren belül is annyi van.
A Világegyetemnek csak nagyon pici területei vannak, ahol ennél magasabb a hőmérséklet - ezek általában valamilyen csillag belsejében, annak közvetlen közelében, vagy sugárzási zónájában lévő bolygókon vannak. Ezeken kívül viszont csak az említett 2,3 K fokos "alaphőmérséklet" van.
Pedro
OMG...
0 K (kelvin) =-273,15 °C, egy kelvinfok-változás egy celsiusfok-változás. A 0 K az abszolút nullfok, annál hidegebb nem létezhet. A Naprendszeren kívül a csillagok nagyon melegek (több millió fok), de pl olyan terület ami messze van a csillagoktól ott akár 1-2 K is lehet.
Bocs, de 1-2 Kelvin SEHOL nem lehet, a minimális hőmérséklet a mi Világegyetemünkben JELENLEG +2.3 K fok. Ennyi a kozmikus háttérsugárzás hőmérséklete, azaz SEMMI nem tud ennél hidegebbre hűlni, mert a sugárzás felmelegíti erre a hőmérsékletre.
Ugyancsak nem lehet valami "tartósan" melegebb sem, hiszen az ennél melegebb tárgyak hősugárzással leadják a hőenergiájukat. (A "tartósan" szót azért tettem idézőjelbe, mert pl. a csillagok évmilliókig sugároznak - de azoknak saját energia forrásuk van.)
Pedro
Nem, nem zavar.
A hőmérséklet itt (is, meg máshol is) tulajdonképpen a feketetest-sugárzás egyensúlyi helyzete, amelyet valamilyen egyezményes hőmérsékleti skálán szoktunk megadni, például Kelvin fokokban.
De mivel ezeket elég nehézkes lenne minden esetben körülírni (természetesen sokkal részletesebben, mint én itt utaltam rá), ezért az emberek egyszerűen (és persze pongyola módon) a "hőmérséklet" szóval szokták ezt helyettesíteni.
Nem mondom, hogy nem lehetne sokkal részletesebben definiálni minden egyes szavunk jelentését, de azért így is megértetjük magunkat valahogy...
Pedro
Azért eléggé relatívak a dolgok.
A Hold árnyékos oldala napkelte előtt hidegebb, mint a Pluto napos oldala. Pedig onnan a Nap már csak egy fényes csillagnak néz ki...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!