Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » K tdjtok lvsn mt rtm mst?

K tdjtok lvsn mt rtm mst?

Figyelt kérdés
Ma hallottam egy olyasmit, hogy a "régi" magyarok, nem használtak magánhangzókat írásnál. Én elképzelhetőnek tartom, mert ki tudom olvasni így is. Az elején kicsit fura, de hát bele lehet jönni. Ti, hogy vagytok ezzel?

2012. jún. 13. 14:00
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
smn klvstm :D
2012. jún. 13. 14:04
 2/16 anonim ***** válasza:
A gyorsírásban sem használunk magánhangzókat, sőt az arab nyelv sem használ írásban magánhangzót.
2012. jún. 13. 14:19
 3/16 Vree ***** válasza:
Pár éve sokfelé írtak egy (amúgy nem újleketű) kutatásról, miszerint az emberek többsége képes csak a mássalhangzók alapján szövegértésre, akármelyik nyelven.
2012. jún. 13. 14:19
 4/16 anonim ***** válasza:

Na akkor tessék csak tessék:

Krm hr dlt fl mltt.

2012. jún. 13. 14:24
 5/16 anonim ***** válasza:

Bocsánat, elírtam:

Krm hr dlt fl mlltt.

2012. jún. 13. 15:40
 6/16 anonim ***** válasza:
Kérem a hóra dőlt fal mellett. :DD
2012. jún. 13. 15:51
 7/16 A kérdező kommentje:
Ma azért úgysem működhetne, mert sok idegen, meg új szó van, és sokan félreolvashatják.
2012. jún. 13. 15:58
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Simán "ki lehet olvasni", pontosabban megérteni, hogy mely szavakat jelentik a mássalhangzók.

Tudok egy hasonlót, ami nagyon érdekes; egyből másolom a magyar és az angol változatot is (nem fordítás, csak ugyanarról szól a két szöveg):

1. "A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eikgy tnuamálny áitllsáa sznreit a szvkaaon bleül nincs jlneestőgée annak, mkénit rdeeőzndenk el a btűek: eyegüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó betű a hlyéen lygeen; ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivszsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jnleeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btűeket, hneam tleejs sazakvat ovals.

Íme a bzoinytéik!"

2. "I cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!"

Üdv. :)

2012. jún. 13. 16:07
 9/16 anonim ***** válasza:
Berta Wooster, ez nem semmi, simán el lehet olvasni! :D
2012. jún. 13. 16:33
 10/16 A kérdező kommentje:
Igen Berta Wooster, ezt is olvastam. De ezt tudtam eddig is, mivel olvasáskor nem betűzzük ki az egész szavat. Ezért tudunk gyorsan olvasni. Ez a magánhangzós csel jobban lenyűgözött.
2012. jún. 13. 17:46
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!