Ha egy hűtő fogyasztása 1,26 KWh/24h az mit jelent pontosan?
00:41: jobban kellett volna figyelned kellett volna fizikaórán ahelyett, hogy felkiáltójelekkel nyomod a butaságot.
A kW a teljesítmény, a kWh az energia mértékegysége. Ha egy fogyasztó P teljesítményt vesz fel, és t ideig van bekapcsolva, akkor a kettőt megszorozva kapjuk az elhasznált energiát:
E(kWh) = P(kW)*t(h)
Az elhasznált energia után fizetünk villanyszámlát, tehát a kWh után.
Annak nincs értelme, hogy "x kW óránként", ennek a mértékegysége kW/h lenne, ami értelmetlen.
Ha valami x teljesítménnyel üzemel 1 órán keresztül, akkor a teljesítményt és az eltelt időt össze kell szorozni, ekkor kapjuk az energiát.
Annak van értelme továbbá, hogy "x kWh óránként", Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy óra alatt x energia fogyott, ez az átlagos teljesítmény. Az "x kWh 24 óra alatt" (x kWh/24h) ugyanez, csak nem 1, hanem 24 óra alatt.
Köszi. Ha pedig egy hűtő fogyasztása 85 W, akkor:
85W vagy is 24 óra alatt: 85W *24 = 2040 W = 2,04 KW/ nap?
Ezt azért kérdezem mert van egy 200 literes hűtőm (50 literes fagyasztórésszel), aminek a fogyasztása, mint írtam 1,26 KWh/24h.
Most kinéztem egy másik hűtőt, ami összesen 46 literes, 5 literes fagyasztóval, ennek pedig 85 W a fogyasztása, így adták meg. Létezik, hogy a 4x akkora hűtőm a 10x akkora fagyasztójával 2x kevesebbet fogyasztana mint az említett mini hűtő? (Kompresszoros mindkettő.)
Pontosabban:
85W *24h = 2040 Wh = 2,04 KWh/ nap.
Ha a nagy hűtőnek jobb a hőszigetelése, akkor fogyaszthat kevesebbet, mint a kisebb. Energia csak a levegő és a benne levő tárgyak lehűtéséhez kell, utána pedig csak arra, hogy a hőszigetelésen át távozó veszteséget kompenzálja.
Amúgy ezek a fogyasztásadatok szerintem nagyon csak becslések, sokmindentől függenek, például melyik fokozaton van a hűtő és hány fok van a szobában.
Értem, de ekkora fogyasztási különbség, hogyan lehetne egy mini méretű hűtő és egy hatalmas között a kisebb rovására?
(Egyébként rosszul írtam, mert 295 literes a nagy hűtőm és 70 literes a fagyasztója.) Ráadásul egy kis méretű hűtő belsejét rövidebb idő alatt lehet lehűteni mint egy 295 literes hűtőt, főleg 70 literes fagyasztóval. Nem értem, hogyan fogyaszthatna egy 46 literes hűtő, 5 literes fagyasztórésszel kétszer annyit mint egy 295 literes hűtő 70 literes fagyasztóval :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!