Mi a különbság az építőmérnök, az építészmérnök és az építész között?
Ez szerintem pont fordítva van, mint ahogy az előző leírta. Az építészek megálmodják, de mindig kelleni fog egy statikus, vagy egy éppen adott problémára specializálódott szakember (akár földmérő), akinek a "segítségét", szakértelmét kénytelen igénybe venni az építész. Én úgy mondanám, hogy bizonyos értelemben kiegészítik egymást, de egyértelműen sokkal számolósabb, sokkal "földön állóbb" meló az építőmérnököké.
Viccesen meg is szokták jegyezni, hogy az építészek csak a gondot hozzák, mivel ha megálmodnak valamit, azt az építőknek kell kibogozni és akárhogy is, de megvalósítani, viszont ez kicsit tényleg sarkítás.
Az építészeknek is kell tudni számolni és helytállni, de valljuk be építők nélkül nem menne. :)
Egyébként a legnagyobb különbség ott van, hogy az építészek a lakóházakkal, épületekkel foglalkoznak, hogy azok nem csak lakhatóak, de szépek is legyenek, illjenek a városképbe, stb stb.
Egy építőmérnök utat, vasutat, hidat, töltéseket, csatorna és ivóvízhálózatokat, zsilipeket, csarnoképületeket, nagyon acél szerkezeteket, stb stb kell építenie és terveznie. Én úgy mondom, hogy az építők kicsit jobban a földön állnak, kevesebb szép érzék kell hozzá, inkább a praktikusság a lényeg (kit érdekel, milyen szép egy zsilip, vagy csatorna?), nagyobban álmodnak és dolgoznak, mint egy építész. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!