Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám hatékonyabban...

Hogyan tudnám hatékonyabban tanulni a törit?

Figyelt kérdés

még 2 évem van érettségig és addig jó lenne ha rátudnám venni magam arra, hogy leüljek törit tanulni. ha leülök és elkezdem olvasni akkor nem marad meg semmi, ha meg is marad akkor másnapra vagy elfelejtem vagy összekeverem a dolgokat.

ezért mindig hamar feladom a tanulást :S

Van valami ötletetek, hogyan tudnám hatékonyabban tanulni?

2012. máj. 15. 20:02
 1/5 anonim ***** válasza:
Olvass könyvet, nézz National Geographicot, játtsz Assassin's Creed-et.
2012. máj. 15. 20:06
 2/5 anonim válasza:
Én általában ugy tanulom,hogy amit olvasok elképzelem magam előtt és igy könnyebb nekem,és valahogy még érdekesebb is...vagy ha nagyon nehéz akkor készitek magamnak egy jegyzetet és azt tanulom.
2012. máj. 15. 20:14
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
A törit úgy kell felfogni mint egy mesét. Ne úgy tanulj, hogy leülsz és szó szerint visszamondod a mondatokat. Olvass el először egy anyagrészt, megérted hogy miről lesz szó... esetleg emelj ki néhány kulcsszót, amiről majd beugranak az apró részletek. 3. 4. olvasásra már nagyjából megjegyzed, másnapra leülepedik, majd ha újra elolvasod párszor, már tök jól fog menni. A törinél igazából az évszámok megjegyzése a kemény dió, azokat sajna be kell magolni :/ Ja és igen, képzeld el magad előtt olvasás közben, és ha kell kicsit le is "butíthatod" ilyen meseszerűre az egészet :)
2012. máj. 15. 20:46
 4/5 anonim ***** válasza:

Készíts jegyzetet! Én sem szoktam nagyon tanulni, de itt a saját receptem:

1. Készíts egy jegyzetet az anyagrészekről! Ne írj sok konkrétumot, de menj végig az egész anyagon, lényeg, hogy ha ránézel, eszedbe jusson, hogy arról a témáról mit kell(ene) tudnod.

2. Tanuld meg a jegyzet témáit. Ha jól írtad, akkor max. 20-30 szó, és ráadásul összefügg, mert sorba írtad, ahogy tanultátok.

3. A jegyzet alapján próbáld átlátni az összefüggéseket, a főbb történéseket. Az is elég, ha tudod, hogy ab háború azért tört ki, mert x országnak nem volt elég területe és expanzív gazdálkodást folytatott y uralkodó miatt, nem kellenek konkrét évszámok, kisebb nevek, csak LÁSD ÁT a lényeget, az ívét az anyagnak!

4. Kezdd el kitölteni ezt konkrét információkkal! Most kezdd el olvasva tanulni, így már lesz egy vázad, amire felépítheted az egészet! Ha kell írd ki az évszámokat, néha az is nagyon sokat segíthet az események áttekintésében, az összefüggések meglátásában.

5. Próbáld felidézni a tanultakat a jegyzet alapján, most már részletekbe menően!

6. Uez, jegyzet nélkül, kész!

Rövidebben, a lényeg, hogy ne egybe tanuld meg, mert úgy sok és csak értelmetlen massza. Mindig igyekezz egy vázat építeni, amire felfűzheted az apróbb információkat!

ezenkívül segít, ha óráról-órára tanulsz, nem csak egyben, dolgozatok előtt. A mellékanyagokat (pl. cégtípusok, társadalom részletezése), próbáld már órán véglegesen memorizálni, hogy már ne kelljen külön megtanulni amikor a főanyagot veszed át, hanem ki tudd szűrni, hogy mi tartozik a történelem nagy ívébe, és mi nem!

2012. máj. 15. 20:51
 5/5 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm az eddigi hasznos tanácsokat :)
2012. máj. 15. 21:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!