Írnátok nekem valamit a Római családok étkezéséről, és a római temetésről?
Temettek koporsóba is, remek kripták vannak koporsókkal. Ilyenkor gyakori volt, hogy az elhunyt képét ráfestették a koporsóra, néha félelmetes élethűséggel (általában színes képek eze, de láttam szénrajzot is).
A lakomák általában több fogásból álltak, imát nem mondtak előtte (azt reggel, házi áldás), a fogások között kézmosás (opcionálisan), vormitórium, előadások (néha gladiátorjátékok... kellemes lehetett véres hurka evés közben), és persze a klasszikus felkönyökölve étkezés, díszes ruhákban. A gazdagabbak minden hülyeséget megengedhettek, volt itt bor (Kleopátra híres borecetben oldott gyöngye) minden jóval (fűszeresen szerették, de a gazdagabbak fűszerezték porított smaragddal és aranyporral is), halak (a legtávolabbi tájakról is), egzotikus kaják (pl. strucc), és persze a kuriózum mindig a legmesszebbről beszerezhető. Ha tehették, mindent felékesítettek, a malacsült is nyakláncot kapott. Szerették az asztali politizálást, szóval ha egy gyűlölt szenátor arcát utánzó maszkot kapott a vadkansült meg bíorszegélyű tógát, az is elment. (Persze ha a közönség vevő volt erre a poénra.) Beteg ízlásük volt, imádták a pazarló étkeket: sült struccagyvelő (a többit nem ették, kidobták), haltej (a többi szintén kidobva) stb. Ez is mutatta a gazdagságot. Hallottam olyan lakomáról (Lucullus vagy egy hasonló őrült lehetett), ahol pár kiló rigóagyvelőt és rigónyelvet szolgáltak fel. De az értelmesebb ételek közül minden, amit ma is eszünk: halak, húsok, tészták, zöldségek, gyümölcsök, lepény stb. Nagyon sok római szakácskönyv is fennmardat. Szerették a pelét (dióval töltve különösen finom... állítólag, sosem ettem) és a csigát fűszeres tejben. Nagy ínyenceknél felszoláltak pástétomokat mindenféle jóból összekeverve (egy lakomán - szintén olvastam valahol - a birodalom összes halát aprózták fel és zagyválták össze egy hatalmas pástétommá, minden fajból egyet-egyet). Szerették az "átverős ételeket", ha emegnedhették, pl. élő rigókkal tölött vadkansült, tésztából készített "madársült" tésztafészekkel.
Ha nem a nagy lakomákról volt szó, ahol mindenki hányásig ette magát, akkor meglepően puritán és egészséges életet éltek. Hétköznapokon még a leggazdagabb patríciusoknál is egyszerű fogásokat tálaltak fel, néha kis zöldséggel párolt húsokat, halakat, édes tésztákat. Sok zöldséget ettek. És mindig bort ittak, az volt a korben a legegészségesebb.
Ez nagyon tág téma, a neten is biztos sok anyag van. Vagy az Aquincumban is segítenek. Sőt, van olyan könyv, hogy Római hétköznapok (ennek több formáját is ismerem, az egyik képeskönyvre hasonlít, nem hosszú), ha találkozol vele valahol, rengeteget segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!