Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Csak én gondolom így? (lent)

Csak én gondolom így? (lent)

Figyelt kérdés
Már sokat láthattuk a földönkívüliek ábrázolását. Mindig kb. ugyanakkorák, mint az emberek. Na én azon kezdtem el gondolkodni, mivel vannak még a napnál is több ezerszer nagyobb csillagok, akkor miért ne lehetnének sokkal nagyobb bolygók, és sokkal nagyobb földönkívüliek? Pl. 300m vagy akár kilóméter nagyságúak is, nem? Vagy sokkal kisebbek. Pár centiméter. Ahol nagyon kicsi bolygók találhatóak, kis nappal. Vagy ez egyáltalán lehetséges?

2012. máj. 1. 20:25
 1/3 anonim ***** válasza:

A közetbolygók maximális méretének felső határáról volt egy kellemes vita valahol a kérdések között, mindenestre ez és persze az alsó határ mindenképpen limitáló. Illetve azért azzal számolj, hogy nagyobb bolygón a garvitáció is nagyobb, tehát ott "megéri laposabbnak evolválódni", vagy esetleg kisebbnek, míg egy kisebb - ennélfogva kisebb gravitációjú - bolygón nyugdtan szaladgálhat a zsiráf a kertben az égigérő fűszálak között.

Hogy egy bolygó mekkora, az nem a napjától függ. A Naprendszerben is ott a Jupiter, ami igazán nem mondható törpének, vagy ott a Merkúr is a kicsiket bemutatandó. A csillag mérete sok mindent befolyásol, de egy igen nagy csillag körül (megfelelően távol) ugyanúgy keringhet a Földhöz viszonyítva kicsiny bolygó, mint nagy.

A kis földönkívüli problémával elég sokan foglalkoztak már profi és amatőr sci-fi szerző egyaránt (talán... Asimov is? mindenesetre a Galaktikában is volt régebben, hogy a kapcsolatfelvétel elmaradt, mert az első látogatókat felszörcsölték egy csésze kávéval), a hatalmas földönkívülieket egyelőre jobb szeretik grafikusok ábárzolni (NatGeo mutatta talán régen a Darwin IV című minisorozatát, abban mutattak egy kicsi, de lakott bolygót hatalmas "szörnyekkel"). A hétköznapokban azonban továbbra is mindenki antropomorf, emiatt velünk nagyjából egyméretű űrlényekre gondol, az sokkal jobban elképzelhető.

2012. máj. 1. 21:32
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Az előző válaszolóhoz csatlakozva még megjegyezném, hogy olyan 20 cm nagyságtól 6 méteres magasságig reális a méretük. A 20 cm-nél kisebb nagysághoz már túl kicsi agyméret társulna és nehezen elképzelhető egy ilyen kicsi aggyal rendelkező intelligens lény. A 6 méteresnél nagyobb magasság esetében meg a gravitációval való megbirkózás okozna gondot még a Földnél valamivel kisebb gravitációjú bolygó esetében is. Túl kicsi gravitációjú bolygó meg már nem elképzelhető, mert nem tudná megtartani a légkörét. A jelenlegi tudásunk alapján ezt lehet mondani.
2012. máj. 2. 16:02
 3/3 anonim válasza:
A "jelenlegi tudásunk" alatt azt érted hogy szén alapú életforma stb stb. De nemrég fedezték fel az arzén alapú életformát igy akár lehetne Ólom alapú életforma stbstb.. Tegyük fel hogy a világegyetem végtelen (márpedig azt mondják hogy a tér és idő végtelen) akkor végtelen számú bolygón végtelen számú életforma ebből végtelen számú intelligens életforma létezik, ebből természetesen az is következik hogy végtelenül kicsi az esélye hogy találkozunk is velük.
2012. máj. 3. 21:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!