Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi dönti el, hogy valaki...

Mi dönti el, hogy valaki milyen könnyen képes megtanulni dolgokat?

Figyelt kérdés
úgyértem valakinek elég ha csak figyel órán, más meg napok alatt se bírja megtanulni ugyanazt

2012. ápr. 4. 02:01
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Adottság. Egyes tárgyaknál főleg az intelligenciával függ össze (pl. matek), más tárgyaknál főleg a memóriával (pl. történelem).

Én például amit meg kellett érteni, átlátni az összefüggéseket, azokat soha nem tanultam. Szerencsére a legtöbb tárgynál ez elég is. De töriből képtelen voltam megjegyezni az évszámokat. Szerencsére az érettségin használhattunk atlaszt.

Persze a legjobb annak, akinek a megfelelő intelligenciája és memóriája is megvan. De csak az egyikkel is el lehet boldogulni. Ahol viszont mindkettő hiányzik... na az a gyerek rengeteget szenved a tanulnivalóval. (meg amúgy később az életben is)

Viszont neki érdemes főleg sokat tanulni, mert az iskolai anyag pontosan ezt a két készséget fejleszti. Akinek eleve megvannak, azoknak már csak a műveltségükhöz kellenek a tanultak, viszont akinek nem jó a memóriája vagy nem túl intelligens, azon 18 éves koráig még tud változtatni, ha tanul.

2012. ápr. 4. 08:53
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Előttem szinte mindent leírtak, nem sokkal lehet már kiegészíteni. Ha csak azzal nem, hogy a téma érdekli-e a tanulót. Nálam legalábbis a fentieken kívül ez sokat számított. És a tanár személyisége.

Szent-Györgyi Albert mondta egy interjúban, hogy a lexikális tudáshoz ott vannak a könyvek. Nem azokat kell bemagolni. A jó pedagógus az érdeklődés felkeltésében erős. A megismerés, a tudás vágya az amire a hangsúlyt kell tenni. Ha nem azért tanulok, mert elvárják tőlem, mert kell, hanem azért mert érdekel, a kisebb képességű ember is többet fog elérni, mint az eszes, de közönyös.

2012. ápr. 4. 09:48
 3/4 A kérdező kommentje:
és biztos, hogy csak 18 éves korig fejleszthető ?:S
2012. ápr. 4. 15:14
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Utána is, van, aki szerint felnőtt korban könnyebb a tanulás. Az agy akkor már "pusztul" (döglenek a neuronjaid, nem egy nagy etvasz), ezzel érvelnek mások. Az biztos, ha a kötelező iskolai oktatás alatt nem tanultál meg tanulni, utána még nehezebb lesz, hiszen más dolgod is akadna, ami nem kedvez a sok anyagnak. De ha elég erős benned a motiváció, és ez kitart, akkor mindent lehet.
2012. ápr. 4. 16:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!