Miért van az, hogy amikor a pezsgőtabletta feloldódik a vízben, a legtöbb víz mindig egy bizonyos területre megy ki?
"mindig egy bizonyos területre megy ki"
Ezt úgy értem, hogy amikor a pezsgőtabletta oldódik, a buborékok feljönnek a felszínre, egy kis folyadékot kilöknek a pohárból, és kis szemcsékben esik le a pohár mellé, az asztalra.
De mindig egy bizonyos pont felé repülnek a vízszemcsék. Mindig másféleképpen teszem be a tablettát a vízbe, hogy mindig más helyen oldódjon a pohárban, de ez nekem még egy megmagyarázhatatlan jelenség.
itt van róla egy Mórickakép, hogy hogy kell elképzelni:
Ja, és mindig ugyanazon a helyen készítem el a folyadékot.
Még az asztal többi részén fogom kipróbálni, hogy mi történik.
Több dolog okozhatja:
- a szobában jelenlévő, állandó, gyenge légáramlat
- valamilyen elektromos töltés. Ez akár te is lehetsz, ha olyan pulcsi van rajtad. Vagy valamilyen tárgy a közelben.
- ha a pohár alja nem egyeletes, és mindig ugyanúgy teszed le
stb.
"a szobában jelenlévő, állandó, gyenge légáramlat"
Az nincs. Abszolút semmi légáramlat nincs, csak ha ki van nyitva az ajtó/ablak, de az most télen nincs, és szigetelve is van.
"valamilyen elektromos töltés. Ez akár te is lehetsz, ha olyan pulcsi van rajtad. Vagy valamilyen tárgy a közelben."
Erre én is gondoltam, én biztos nem vagyok, mert amikor csinálom a folyadékot, nem vagyok ott mindig. Elektromos tárgyról meg nem tudok, esetleg a mikró (az sem megy ilyenkor), meg a TV, de az is ki van kapcsolva általában, és nem képcsöves, hanem LED. De még majd körülnézek.
"az asztal nem teljesen vízszintes"
Most hogy mondjátok, megmértem, és tényleg nem vízszintes. Talán fél fokos a dőlés pont abba az irányba, amelyikbe szokott menni a víz.
De egy ilyen kis hibától ilyen nagy változás lenne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!