Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan bírja ki (és hogy-hogy...

Hogyan bírja ki (és hogy-hogy élvezi) ezt az ember?

Figyelt kérdés

A finn szaunákban alacsony páratartalom és magas hőmérséklet (90-100°C) van. Ezt a hőmérsékletet elvileg az alacsony páratartalom miatt bírjuk ki.

Na de mi van az uszodák finn szauna-utánzataival, ahol nemhogy nem alacsony, hanem magas a páratartalom? 50% vagy még több (mikor figyelem, ennyi körüli szokott lenni)?

Van, ahol a szaunák egy légtérben vannak az úszómedencével, innen már adott a magas páratartalom. Aztán az emberek zöme vizesen megy be, ha véletlenül ráülnek valami lepedőszerűre, sokszor azt is bevizezik. Tehát a páratartalom tovább ugrik.

Ezt nemhogy nem bírjuk ki, hanem élvezzük is. Mi ennek a magyarázata?

(Bocsánat az agymenésért, de ez most érdekel. :) )

2012. febr. 6. 16:47
 1/5 anonim ***** válasza:

Mert a gőzös szaunákban nem magas a hőmérséklet, csak 40-50 fok.

De a finn szaunák azt hiszem, vegyesek, tehát magas a hőfok, de néha locsolnak a kályhára vizet, hogy gőz is legyen, amit aztán legyezgetnek is. Ezt viszont csak pár másodpercig kell kibírni, amíg eléggé szét nem oszlik.

Hogy miért élvezik, azt nem tudom, én leginkább azt élvezem, amikor utána beleugrok a jéghideg vízbe :)

2012. febr. 6. 17:20
 2/5 A kérdező kommentje:
Finn szaunákra gondoltam, ahol a szárazság a lényeg. Ha locsolnak is, azzal is csínján kell bánni, hogy alapvetően ne legyen nagy pára.
2012. febr. 6. 17:29
 3/5 anonim ***** válasza:
Az hogy élvezik-e az relatív, de az biztos hogy pozitív hatással van az egészségre.
2012. febr. 6. 18:39
 4/5 A kérdező kommentje:
Sokan vagyunk, akik élvezzük. :)
2012. febr. 6. 18:44
 5/5 anonim ***** válasza:
Én nem élvezem, nem is bírok 5 percnél tovább bent maradni.
2012. febr. 7. 04:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!