Honnan veszik a kémikusok, hogy az atomok gömb alakúak, ha azt is hangoztatják, hogy olyan kicsik, hogy nem láthatóak?
Kedves Kérdező!
Nem világos a kérdésed alapján, hogy mire gondolsz.
Atomra, vagy atommagra. Ha az atomra hiszed azt, hogy gömb alakú; akkor tévhitben élsz. Egyedül az s mellékkvantumszámú pályák gömbszimmetrikusok. A többi pálya nem. A pályák alakját ki lehet számítani, nem kell közvetlenül látni.
Ha az atommagra gondolsz, azok sem gömb alakúak. Nehéz is lenne gömbalakot feltételezni mondjuk egy deutérium atommagról. De még a nagyobb atommagok sem közelítik feltétlenül a gömb alakot.
Pedig de! Még a gömbszimmetrikus s pályáknál is "elkószálnak" az elektronok.
Nézd csak meg, mikor lesz nulla a pszínégyzet értéke az s pályáknál (az írja le az előfordulás valószínűségét)! A végtelenben!
(És arról se feledkezz meg, hogy több elektron is kószálhat az atommag körül, azok pedig taszítják egymást.)
Vicces, hogy te úgy okoskodsz velem, hogy még a wikipédiát/gimis tankönyvet sem vagy képes elolvasni. (Én azért már sok fizikai kémia és elméleti kémia vizsgán, szigorlaton vagyok túl)
Nem hiszem, hogy egy olyan világban, ahol minden csak bizonyos valószínűséggel létezik, van értelme egyáltalán formáról beszélni.
A gömb csak egy ábra. Sokkal szemléletesebb, mint folyton valami ilyesmit rajzolni a táblára:
Amik szintén csak az elektronok legvalószínűbb előfordulási helyeit jelölik, és nem egy mindenkor érvényes, meghatározott alakot.
Az elektromágneses sugárzás nem atomokból áll. A gravitáció sem.
Nem beszélve azokról a "dolgokról", amelyek megléte az "anyag" meglétének függvénye. (milyen "atomokból" áll a szépség, a szeretet, a csúnyaság a gyűlölet, stb...) Ezek is létező dolgok... vagy nem? :DDD Igen, sejtem, a fogalmi kategória nem ilyen homogén. De szerintem inkább következmény, mint ok. Bocs a hívőktől. :DDD
A "minden" kategóriába ezek a "dolgok" is bele tartoznak.
Gondolj a barkochba játéra, hogy egyszerűsítsek. (Bocsi a vulgarizálásért)
Nem, nem minden áll atomokból. De a "világ összetettségéhez" úgy néz ki "szükség van" ilyen entitásokra is. (Vagy a fene jobban tudja) :DDD
dellfil
re: előző válaszadó.
Azt hiszem nagyjából ugyan arra gondolunk, csak egy kicsit máshogy fogalmazom meg.
Az emberi érzelmeknek azért léteznek, mert meg van a maguk "materialista lenyomatuk" (hogy ilyen hülye filozófikusan fejezzem ki magam).
Pl.: Szeretet: Endorfin és más molekulák az agyban + egy elektromos jel az agyban. Gyűlölet, félelem ugyan így működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!