Kiről írjak fogalmazást, hogy jó katonai vezető volt?
KAtonai vezetők a magyar történelemben.
Kiről írjak?
OLyan személy kellene, aki tényleg nagy vezető volt és sok győztes csatája volt. És miért volt jó vezető?
Én sokakra gondoltam:
(illetve írok még olyat is, hogy jellemzésekhez személyek)
Ti kit írnátok? (még én se vagyok kész)
Bátorság Zrínyi Miklós (1620-1664) 42-45 30éves háború 1652-53 között folyamatos csaták, Báthori IStván (1430-1493)
Tisztesség, emberség Árpád fejedelem (845-907)
Értelem és Képzelőerő Nádasdy Ferenc (1555-1604)
Hűség, lojalitás II. Rákóczi Ferenc
Akarat erő Dobó István 1502-1572 20szoros túlerővel szemben védte Eger várát 1552-ben
Példamutatás Csukás Kálmán (1901-1943) 400katonájával ki akart törni a szovjet gyűrűből a II.vh alatt SZU területén
Barátságosság Hunyadi Mátyás
Tudás, ismeretek Hunyadi János
Ítélőképesség Görgey Artúr 1818-1916 (1849 téli hadjárat) május 21 Budai vár visszavétele
Lelkesedés Török Bálint (1502-1550) szerb felkelés leverője
Szívósság Kinizsi Pál (1431-1494) 1479 Kenyérmező, 1482 Szendrő
Budapest védői (II.vh leghosszabb csatája Moszka és Sztálingrád után. Bécs 2nap alatt elesett.)
Nádasdy Ferenc:
Huszárai élén 1584-ben Károlyvárosnál veri meg a törököt. Első igazán nagy hadivállalkozását 1586-ban hajtotta végre Koppánynál 1700 katonájával, ahol teljes győzelmet aratott. A következő évben Szigetvárnál lepte meg a törököt, majd a vértesaljai vereség következett. A tekintélyén esett csorbát azonban hamarosan kiköszörülte. Ez év augusztusában régi öreg barátjával, Zrínyi György dunántúli főkapitánnyal Kacorlaknál fényes éjszakai diadalt aratott a szigetvári, a pécsi, a mohácsi és a koppányi bégek egyesült hadán. A török sereg javát a mocsárba szorították, 1300 törököt fogolyként vittek magukkal. Saját veszteségük, Zrínyi jelentése szerint, mindössze 11 halott!
Nádasdy Ferenc katonai tehetsége, hadvezéri rátermettsége igazán a tizenötéves háborúban (1591-1606) bontakozott ki. Részese volt az 1593-as sziszeki győzelemnek, majd a székesfehérvári és a pákozdi diadalnak. 1594-ben elfoglalta Segesdet, Berzencét, Szőnyt, majd saját, valamint a Vas, Sopron és Zala megyei csapatokkal és a királytól kapott 300 lovassal és 300 gyalogossal részt vesz Esztergom ostromában
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!