Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mivel gyújtják be a rakéták...

Mivel gyújtják be a rakéták hajtóművét?

Figyelt kérdés
Űrhajózásról szóló videókben sokszor láttam már, hogy a hajtóművet valamilyen szikraeső szerűség gyújtja be. Kerestem a választ, de meguntam. Gondoltam, hátha valaki itt tudja. Szóval mivel generálják azokat a szikrákat? Nem tűnik elektromos ívnek. Talán kémiai úton? Vagy tán mechanikusan? (Hehe! Egy jó nagy tűzköves öngyújtó. Egy jó nagy Zippo Vagy Óriási sarokköszörűvel vágnak valamit? :D)
2011. nov. 30. 23:40
 1/4 anonim ***** válasza:
A fémek egy bizonyos szemcsenagyság alatt a levegőbe fújva elégnek a levegő oxigénjétől.Úgy hívják ezeket pirofóros fémek, ilyen pld a vas és az alumínium. Gyújtásnál az állványon levő fúvókákból ilyen pirofóros fémet fújnak a fúvókák alá mikor megindítják az üzemanyagot. Elektromos szikra életveszélyes lenne!
2011. nov. 30. 23:57
 2/4 anonim ***** válasza:
Folytatva a hozzászólásom a csillagszóró is ilyen pirofóros vasat fúj a levegőbe a meggyújtott elegy apró robbanásokkal tulajdonképpen.
2011. dec. 1. 00:02
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszi a gyors választ
2011. dec. 1. 11:15
 4/4 anonim ***** válasza:

A ma használatos hajtóművek éghető gázok nagy sebességű áramlását használják a meghatásra. Egy bonyolult rendszerben olyan túlnyomást kell előállítani, amely ekkora áramlási sebességet produkál, ezt égéssel érik el, amelyet a megfelelő pillanatban egy elektromos szikra hoz létre.

A szikraeső az irtózatos mennyiségű és sebességű, nagyon forró gáz és a rakétakörnyezet találkozásából adódik a levegőben.

2011. dec. 1. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!