Miért van az, hogy zene hatására sokkal jobban emlékszem dolgokra?
Ma találtam egy régi CD-t az ágyam alatt. megnéztem mi van rajta. Tele volt régi zenével. Goa, drum&bass és hasonló stílusú zenékkel. Miror elkezdtem hallgatni ezeket olyan emlékek jöttek elő, amiket alapból nem tudnék felidézni.
példa:
Rengeteg kép van a gépemen, bulikól (házibulik). Mikor nézegetem ezeket (régieket) és látom mi volt akkor egy-egy emlék beugrik ilyesmi...
Mikor ezeket a régi zenéket hallgattam a A régi bulik ugrottak be, majd egyre több emlék, amik a képeknél nem jöttek. Ezek nem is emlékek, inkább érzések. Boldogság, gondtalanság stb. Még az akkori barátnőm bódító illatát is az orromban éreztem. Becsukott szemmel szinte ott voltam már.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi folyik az agyban, miért a zene és nem a képek látványa miatt ugyranak be emlékek, érzések? Hogy lehet emlékeket (mélyen eltemetett, elveszettnek hitt emlékeket) kinyerni hipnózis-féle terápia nélkül?
Ennek ugyanaz az oka, mint annak, hogy amikor azt a szót hallod, hogy "citrom", elkezd termelődni a nyálad, és tulajdonképpen érzed is a savas ízt anélkül, hogy egyáltalán fogyasztottál volna a gyümölcsből: igen, ez reflex.
A zene emlékmegörző képessége egyenes arányban nő a hangerővel, és a emlék alatti hallgatás hosszával, viszont fordítottan arányos a nem emlék alatti hallgatás hosszával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!