Folsav milyen ételekben, élelmiszerekben található meg, ha megtalálható?
Az angol wiki szerint:
Certain foods are very high in folate:
Leafy vegetables such as spinach, asparagus, turnip greens
Legumes such as dried or fresh beans, peas and lentils
Egg yolks.
Baker's yeast
Fortified grain products (pasta, cereal, bread); some breakfast cereals (ready-to-eat and others) are fortified with 25% to 100% of the recommended dietary allowance (RDA) for folic acid
Sunflower seeds
Liver and liver products contain high amounts of folate
Kidney
Ha nem tudsz angolul, lefordítom.
Szia! Én nem az angolos vagyok. Ezt találtam neked:
magas folsavtartalmú ételek:
folsavval dúsított müzlik, gabonapelyhek (100 grammban 1000-1500 mcg folsav)
kacsamáj, libamáj (100 grammban 600-2000 mcg folsav)
sertésmáj (100 grammban 600-1500 mcg folsav)
marhamáj (100 grammban 600-1200 mcg folsav)
földimogyoró (100 grammban átlagosan 250 mcg folsav)
földimogyoróvaj (100 grammban 210-240 mcg folsav)
napraforgómag (100 grammban 150-200 mcg folsav)
lencse, megfőzve (100 grammban 180-200 mcg folsav)
nyers búzacsíra (100 grammban 150-170 mcg folsav)
csicseriborsó, megfőzve (100 grammban 130-150 mcg folsav)
feketebab, megfőzve (100 grammban 120-150 mcg folsav)
narancslé (2 dl-ben 100-150 mcg folsav)
brokkoli nyersen (100 grammban 100-150 mcg folsav)
spárga (100 grammban 110-200 mcg folsav)
spenót (100 gramm nyers spenótban 50-200 mcg folsav)
kenyér, kukoricalisztből (egy szeletben 30-50 mcg folsav)
kenyér (a fejlett országokban kötelezően folsavazott búzalisztből, egy szeletben 20-40 mcg folsav)
Vannak még ezeken kívül ételek, amelyeknek 100 grammjában 50-100 mikrogrammnál kevesebb folsav van, viszont mégis jó folsavforrások, például azért, mert gyakran ehetjük őket, vagy mert egy ételadagnyiban 100 grammnál többet is megehetünk belőlük. Ilyen ételek: cékla, zöldborsó, paradicsom, paradicsomlé, sárgadinnye, cukordinnye, tojás, párolt vagy főtt búzacsíra, ananász, ananászlé, málna, avokádó, kelbimbó, karfiol.
A folsav vízben oldódik és hőre érzékeny. Könnyűnek tűnik a napi 400 mikrogramm bevitele, de nem árt odafigyelni. Ha vérszegény vagy, vagy babát vársz és a kockázati csoportba tartozol, akkor ennél sokkal többre, illetve szintetikus pótlásra (folsavtablettára) is szükséged lehet.
A fogamzásgátlók, az aszpirin és még néhány gyógyszer rontja a szervezetünkbe bevitt folsav felszívódását.
A folsavat, ellentétben a vassal, nem nagyon lehet túladagolni (mert a fölösleg gyorsan kiürül a szervezetből: komoly hiányállapot vagy felszívódási zavar esetén akár napi 10 mg-ot is adnak a kezelés kezdetén, ennyire nehéz dolog tényleg túladagolni). Az agresszív folsavpótlás egyetlen káros következménye az lehet, hogy ha B-12-vitaminból is hiányod van, akkor a folsavpótlás elfedheti a másik hiányállapot tüneteit. Vagyis, ha úgy érzed, hogy baj lehet a vérképeddel, akkor keresd fel az orvosodat; a fentiek kizárólag étrendi információk voltak, megelőzés céljára.
Ehhez hozzátenném, hogy pár éve nekem vészes vérszegénységem volt,. csak kapaszkodva tudtam járni, annyira szédültem, majd egy hónapot feküdtem kórházban, mire rájöttek, hogy az egész betegséget egy komoly vitaminhiány okozza.
B-12, Folsav és vashiány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!