Kémia! Miért nem lehet négyes kovalens kötés? Valami magyarázat?
Figyelt kérdés
Tudom hogy csak hármas kovalens kötés lehet max. de nem értem az okát annak hogy miért nem lehet négyes. csak van rá valami magyarázat.2011. nov. 7. 20:48
1/5 anonim válasza:
Energetikai szempontból nézve nem kivitelezhető.
2/5 A kérdező kommentje:
Arra már rájöttem hogy a szén,nitrogénnél és az oxigénnél lehet többszörös kovalens kötés, de nem értem hogy miért lehet ezeknél , a többinél meg miért nem. ha valaki meg tudná magyarázni, elöre is nagyon köszönöm!
2011. nov. 7. 21:26
3/5 anonim válasza:
Többszörös kovalens kialakítására a kis atomméretű, nagy elektronegativitású atomok képesek, mivel a kis egységnyi felület, a nagy töltéssel képes maga körül megtartani a kedvezőtlenebb helyzetű pí-kötést. Ez az oka, hogy tulajdonképpen az oxigén képes kialakítani többszörös kötést, melyben a második kötés, már kedvezőtlenebb helyzetű mivel a szigma kötés fölött-alatt helyezkedik el, így nagy elektronvonzó képesség szükséges az elektronpár megtartásához. Az, hogy maximális 3 kovalens kötést lehet kialakítani, annak az az oka, hogy már nem bírná el maga körül a sok elektront.
4/5 anonim válasza:
Miért ne lehetne 4szeres kötés?
Azért mert még nem hallottatok róla létezik
Egy-két Ruténium és Molibdén vegyületben 4 szeres, azaz Delta-kötés található..
nézzetek csak utána..
Google: delta-kötés
5/5 anonim válasza:
A legtöbb anyagnál azért nem lehet négyes kötés, mert az elektronok nem férnek el.
A szigma kötés a két atom között helyezkedik el.
A pi kötések pedig a két atom fölött-alatt, illetve erre merőlegesen, 90 fokkal eltolva.
Több hely egyszerűen nem áll rendelkezésre, hacsak nem nagyon nagy méretű atomokról van szó, mint ahogy az előző említette. Elméletileg be lehetne persze passzírozni több elektront a kötésbe, de azok csak gyengítenék az egészet, tehát nem lennének kötő elektronok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!