Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért volt annyira fejletlen...

Miért volt annyira fejletlen Amerika mikor felfedezték?

Figyelt kérdés
azon gondolkodtam hogy abban az időszakban hogy lehet ez és mitől hogy Európa ilyen fejlett volt, Amerika pedig olyan primitív hogy még indiánok népesítették be. Európának hogy sikerült ugyanaerre az időszakra sokkal fejletebbé válnia?
2009. máj. 7. 20:25
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Mi több, nem is Kolombusz fedezte fel, hanem Leifr Eiríksson és dicső vikingjei. Plusz érdekes módon egy bizonyos Piri Reis nevű török admirálisnak is voltak már Kolombusz előtt olyan térképei, amin rajta volt Amerika is.

Vannak itt érdekes dolgok, nagyon is sok. Rémlik pl. olyasmi is, hogy valahol olvastam, hogy egyes dél-amerikai indián piramisokban, vagy nem tudom már mikben, voltak olyan ábrázolások is, amiken néger, sárga meg fehér emberek láthatóak. Meg kerültek elő olyan kövek, amiken pl. szívműtet mutatnak be, korabeli eszközökkel...

Nézz utána a dolgoknak, érdemes. :)

2009. máj. 8. 10:12
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
És egyiptomi sírokban a múmiákon találtak kokain maradványokat, amit jelenlegi isemrertetink szerint akkor csak Dél-Amerikából lehetett beszerezni.
2009. máj. 9. 16:39
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Az életmód béli különbségeket már többen kifejtették, ezért csak egyetlen gondolat. Európa elsősorban a háborúzásban, a fegyverekben volt fejlettebb, mint az amerikai őslakosok. (Szándékosan nem írtam indiánt, mert mint tudjuk ez egy hibás elnevezés.) A modern gépeik, a vasút és az ismétlő karabélyok ellenére én inkább az európai hódítókat tartom primitívnek, sőt barbárnak. Nagyszerű civilizációkat tapostak a földbe az egész amerikai kontinensen, pusztán kapzsiságból és terjeszkedési vágyból.
2009. máj. 10. 00:50
 14/20 anonim ***** válasza:

Utolsó: sok igazság van abban, amit mondasz, viszont egyes dél-amerikai kultúrák is önpusztítóak voltak: tarolás, már semennyi termőföld sem elég, éhínség... nem tudom, ez konkrétan melyik volt, maja, inka, vagy azték, de rémlik, hogy valamelyik(ek)ről olvastam ilyesmit.

Plusz ugye az aztékok pl. szintén igencsak jeleskedtek a háborús terjeszkedésben és az emberáldozatokban.

Mondom mindezt úgy, hogy egyébként én is többre értékelem őket. Csak azért lássuk az érem mindkét oldalát.

2009. máj. 10. 13:41
 15/20 anonim válasza:

Értem én mire gondol. A műveltségben és a kultúrában nem voltak elmaradottak, de ha megnézed a lakhelyüket (hát nem tudom a lépcsőzetes piramisok, vagy a hatalmas európai kastélyok nagyobbak, DE a piramis tuttommal nem lakhely :D), ruházatukat. Az Apocalypto c. film kiváló példa erre (tuttommal az az egyik leghitelesebb film, ebben a témában). Mégis, például hasonlítsátok össze a Maja Birodalmat a Francia Királysággal, a fejlettség (nem az embereké, hanem az országé) túlszárnyalja a majákét. Tudjátok, jöttek a spanyol gyarmatosítok és leirtották egész Dél-Amerikát. Nem volt védelmi rendszerük, mármint akkora fejlettségű, hogy ellenáljon a lőfegyvereknek és ágyúgolyóknak. Azt viszont nem mondhatod, hogy primitívek az indiánok, ugyanúgy gondolkodtak, mint az európai ember.

Talán kissé nyersen fogalmaztam!

2009. máj. 20. 18:38
 16/20 anonim ***** válasza:
mert el voltak különítve, és (már) nem jártak arra kereskedők, legalább is nem Európából. Az, hogy elindult egy technikai fejlődés Európában, attól nem kell törvényserűen máshol is abban az időben elindulnia.
2009. jún. 1. 05:53
 17/20 anonim ***** válasza:
A kérdés feltevöje tájékoxatlan. Az antik civilizációk nem voltak fejletlenek, csakk éeppen még nem voltak feltalálva a modern technikai civilizáció eszközei.A kúltúra, művészetek, épitészet,irodalom minden eszközeit ismerték és művelték. Cak egyetlen kérdés vetődik fel még mai is a tudományos világ berkewiben. Hogyan terjedt el az egész földgömbön. Hát ez egy igen izgalmas és méeg a mai napig megválaszolatlan kérdés.
2009. jún. 9. 17:39
 18/20 hollófernyiges ***** válasza:

Akit érdekel a kérdés olvassa el a Háborúk, járványok, technikák c könyvet (szerző Jared Diamond) épp ezt a kérdést feszegeti.

Röviden: amíg Eurázsiában minden nép össze volt kötve egymással és átvették a technológiai újításokat (vagy letarolta őket a fejlettebb szomszéd) és a 'vízszintes' földrajzi kiterjedtség miatt a Törökországban háziasított búzát Kínában is lehetett termeszteni, Amerikában az inkák, a maja-aztékok és pld a Mississipi-völgy teljesen el volt zárva egymástól, és ha lett is volna kapcsolat az egyik terményét nem lehetett egyből használni a másikban (ugyanez igaz egyébként a szubszaharai Afrikára). Ebből következett, hogy a háziállatoktól emberre specializálódott betegségekre nem tudtak immunizálódni. Becslések szerint Kolumbusz utáni száz évben az amerikaiak 70-80%-a halt meg mindenféle járványokban. Pizarrónak azért volt könnyű dolga az inkáknál mert himlőben meghalt a korábbi inka és épp dúlt az örökösödési polgárháború mikor odaért. Az aztékoknál mikor Cortez meggyilkoltatta Montezumát, az örököse lelkesen szervezkedni kezdett, spanyoloktól zsákmányolt lovakat és lándzsás katonákat is képeztetett a lovasság ellen, de a tomboló járványban meghalt, mint az azték főváros lakosainak 90%-a is és a birodalom igazgatása összeomlott.

2010. dec. 3. 08:00
 19/20 anonim ***** válasza:
:-S
2010. dec. 3. 08:43
 20/20 anonim ***** válasza:

"Nem a helyesírásoddal volt problémám, a stílussal, ahogy az indiánokról beszéltél. "

Miért? ha belegondolsz van benne igazság amit mondott. Az indiánok fejletlenek voltak az európaiakhoz képest. Nem volt fém fegyverük, fogékonyak voltak a betegségekre stb...

De pl ilyen erővel a mostani afrikaiak is fejletlenek hozzánk képest hiszen szegények, nincs náluk olyan technika mint Európában, sőt villany sincs nagyon sok helyen.

2010. dec. 3. 16:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!