Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha majd a fosszilis energiahor...

Ha majd a fosszilis energiahordozók kimerülnek, az mennyire változtatja majd meg a mai társadalmat?

Figyelt kérdés

Két fontosabb kérdésem van ezzel kapcsolatban:

-kb mennyit esik vissza az életszínvonal, és ez csak mennyiségi, vagy minőségi visszaesést jelent majd?

-az átállás mennyire fog "fájni", mennyire lesz gyors, rugalmas?

1. rész.: Ugye minden, de minden ami körülvesz minket az olajra épül. Élelmiszeripar, közlekedés, múanyagipar (ezáltal a használati tárgyak), stb. Nyilván, ha az olajat kivesszük a rendszerből akkor egy 19. szdi életvitelt kapunk. Persze a technikai vívmányokat nem kell kukába dobni, így továbbra is marad internet, az elektromos áram is valamilyen szinten, max kisebb mennyiségben is elérhető marad. (szélerőmű, vízerőmű, biogáz, stb), csak elvileg nem leszünk képesek annyi energiát előállítani, pedig az elektromos autók miatt nagyobb szükség lesz rá. Az élelmiszer is jelentősen megdrágulhat, ha újból ló szántana, de szvsz inkább elektromos kombájnok fognak szántani.

2, rész.: Mennyire vagyunk időben az átállással? Ma elérhető a gazdagabbaknak az elektromos autó, a Nissan Leaf tömeggyártásban megy Japánban. Szélerőműveket európa redkívüli dinamikussággal épít.

[link]

Azt ne mondjam, kétségbeesetten. (vagy csak most jelentek meg a befektetők?)

Az átállásnál arra is gondolok, hogy pl Indiában 300 millióan voltak az 1900 as évek elején és éheztek. Miután gépesítették az MG-t így jóval többen élhetnek ott. Az olajnak hála 1 md-an. Kérdés, mi lesz a 700 millió sorsa? Ez persze nem csak indiában van így.

2011. szept. 20. 21:03
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
89%

"De nem győzöm hangsúlyozni, mindehhez kell a születésszabályzás is, mert ha nem mi, akkor a természet szabályoz, az meg rosszabb lesz. Ez már egy fenntarthatóhoz hasonló "fejlődés" lehet. Bár szvsz a fenntartható stagnálás a reális :-)"

Ez mindennek a lényege!

2011. szept. 21. 21:55
 12/15 A kérdező kommentje:

Köszi, én a napokban kezdtem el olvasni, nézi videomegosztón Hetesi előadását. Egyszer régebben leszólták itt az oldalon, hogy nincsenek bizonyítékai, stb, akkor én idő hiányában "félretettem", nem foglalkoztam a gondolataival, holott engem is érdekel a téma (környezetmérnöknek tanulok). Na mindegy, lényeg, hogy mindentől elvonatkoztatva végignéztam az előadását, olvastam egy két írását, nagyon intelligens ember, logikus következtetéseket ok-okozati összefüggéseket.

DE. Én úgy látom a dolgot, hogy egy kicsit figyelemfelkeltés, hogy így írja le a jövőt. Pontosabban az is, meg nem is. Mert be fog következni nagy valószínűséggel amit mond, csak nem olyan gyorsan. És helyileg nagyon eltérőek lehetnek az esetek. Pl nyugaton sok helyen már 0% körüli a népességnövekedés, MO-n a probléma a fogyás. Sok a szél-vízerőmű EU-ban, és csak nő a számuk. Nagy visszaesés lesz, ez 99%, gyakorlatilag 100, de az általam leírt módszerekkel (amiket nem én találtam ki> PASSZÍVHÁZ) talán megoldható lenne egy olyan világ, társadalom, ahol a 19. szd és a 21. szd (eleje) közti átmenet megmaradhat. Azaz megmaradnak a telefonok, az internet, annyi különbséggel, hogy a korlátozott gyártás (kevés energia) miatt jóval drágábbak, és jóval kevesebb lesz. Ez baj? Nem. Nem kell 5 éves gyereknek mobil, és egy embernek elég egy, nem kell 2-3. Tehát az szerintem túlzás, hogy nem lesz semmi energia, pl villanymotorok gyártására, mástnem a gyárakat egy arra kihelyezett szélfarm, illetve naperőmű/vízerőmű mellé teszik. Végszükség esetén valószínűleg képesek leszünk a nélkülözhetetlen ezközöket legyártani.

DE, (tudom kicsit túl sok a de :D) szerintem a forgatókönyv annyira nem rózsás, ugyanis egy nagyobb méretű háború, éhezés elkerülhetetlen. Elkerületetlen, mivel az emberiségnek el kellett követnie a hibákat, hoyg tanulhasson belőlük (2 db Világh.> EU).

Ahogy mondtad, fejjel rohanunk a falnak. Kérdés fel tudunk e majd állni?

2011. szept. 21. 22:28
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Jön a világvége, meneküljetek!

Egyébként komolyabb befektetés csak akkor van a kutatásokba ha MUSZÁJ, pl a Holdra is csak a hidegháború miatt szálltak le.

A fúziós erőművekkel is alig haladnak még, mert nincsenek rákényszerülve h siessenek.

2011. szept. 25. 17:12
 14/15 anonim ***** válasza:
Háborúk meg voltak és lesznek is. Ilyen a történelem.
2011. szept. 25. 17:14
 15/15 anonim ***** válasza:
Átállás, már ma sem gyors és rugalmas, a fatüzelésről, vagy fatüzelésre az átállás a mai napig tart, és ki tudja megmondani mikor lesz vége!!!!!!!!
nov. 6. 13:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!