Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A gólyák miért állnak "gólya...

A gólyák miért állnak "gólya állásban"?

Figyelt kérdés
Nyilván azért hívják gólya állásnak, mert a gólyák gyakran állnak így (egyik lábukat behajlítva felemelve), de miért szokásuk így álldogálni?
2009. ápr. 23. 20:21
 1/3 anonim ***** válasza:
86%
Hát ugye ha a másikat is felhúznák, akkor elesnének. Szerintem elég logikus... :)
2009. ápr. 23. 22:14
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

A kutatók szerint a fél lábon állás egyik oka minden bizonnyal a pihenés: tömegét egyik lábáról a másikra helyezve az állat elkerülheti bizonyos izmok elfáradását. Másrészt azzal, hogy a madár egyik lábát visszahúzza törzse mellé, és szárnya alá rejti, csökkenti a hőleadását, azaz képes ezáltal hőháztartását szabályozni. Időnként vízben is hosszú órákat álldogálnak egy lábon, különösen melegben, így nagy valószínűséggel az állat ilyenkor hűti magát.

Egyes madaraknál megfigyelhető az is, hogy lábukat nem mindig a tolluk alá dugják, hanem csupán a támasztó láb sarkához esetleg a lábtőhöz húzzák vissza. Ilyen esetben hőszabályozásról nehezen beszélhetünk, nagy valószínűséggel az állat csak pihenteti fél lábát.

2009. ápr. 24. 00:40
 3/3 A kérdező kommentje:

Második: Köszönöm szépen!

Igen, a hőleadás volt nekem is az egyik gondolatom, de aztán láttam jópár gólyát és mindnek csak félig volt felhúzva a lábam, és így ezt a lehetőséget elvetettem. :)

Elsőnek: :)

(látom lepontoztak (nem én voltam), bár tény, hogy nem volt túlzottan hasznos a hozzászólásod, de egy ilyen feldobott labdát muszáj leütni, úgyhogy megértelek :) )

2009. ápr. 24. 15:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!