Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi is az álom? Miért van? És...

Mi is az álom? Miért van? És miért nincs mindig?

Figyelt kérdés
2009. márc. 28. 22:20
 1/7 anonim ***** válasza:
93%
Az álom attól függ, milyen szemszögből nézzük, mást jelent. Tudományos alapon az agy ilyenkor rendezi el a "polcokon" az eseményeket. Más szemszögből nézve saját énünk akar nekünk üzenni valamit a szimbolikát használva, amire figyelni kell. Ki mit hisz. Álmodni mindig álmodunk, csak nem emlékszünk rájuk. Az álom akármennyire hosszú ideig álmodjuk, a valós létben a másodperc töredéke alatt zajlik le, legyen az egy hosszú történet is. De fontos szerepe van, ha nem álmodunk, idővel kikészülünk teljesen. Azért álmodunk többet is, mivel egy alvásciklus 3 óra. Észre is lehet venni, ha az elalvástól az ébredésig számított idő nem osztható pontosan 3-mal, akkor fáradtan ébredünk, mert pont megszakítottunk egy alvásciklust.
2009. márc. 28. 22:29
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek az előzővel.

Érdekes ezzel az álmos időérzékkel a dolog. Egyszer konkrétan sikerült megtapasztalnom. A munkahelyemen komoly túlórák mentek, mert gond volt a rendszerrel, a vége fele, amikor kezdett oldódni a stressz, leültem egy székbe, és elnyomott az álom. Előtte még rápillantottam az órára, mert már nagyon mehetnékem volt. Álmodtam, méghozzá kerek történetet, hosszas események zajlottak benne. Aztán hirtelen felriadtam, reflexszerűen az órára néztem, és kiderült, hogy 2 perc telt el azóta, hogy utoljára megnéztem. El sem akartam hinni, mert határozottan úgy tűnt, mintha legalább egy órát aludtam volna.

2009. márc. 28. 23:50
 3/7 anonim válasza:
90%
Azzal egészíteném ki az első válaszolót, hogy az ember mindig álmodik, amikor elalszik. Minden egyes alvásciklusban sok-sok álom jön elő és tünik el. Sokszor sajnos ezeknek csak a töredékére emlékszünk, vagy semmire sem. Amikor azt hiszed, hogy nem álmodtál semmit akkor is álmodtál sokmindent, csak egyszerűen nem emlékszel rá.
2009. márc. 29. 05:29
 4/7 anonim válasza:
100%
Álmaink v. vágyaik jelennek meg kb. elalvástól számítva 2-3 óra múlva kezdünk álmodni és átlagosan egy éjszaka 5x...
2009. márc. 29. 18:43
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha szabad kérdeznem nekem is.. Hogy is van az, hogy elvileg, amikor elalszunk, nem almodunk azonnal, csak amikor a megfelelö alvásfázishoz érünk. Viszont ha hosszú ideig vagyunk ébren (értsd 36-48 óra), agyunk mintha követelni kezdené, minden elözetes fázis nélkül, tulajdonképpen még nyitott szemmel egyre szürreálisabb tapasztalása van az embernek, majd apróbb, képszerü eseményeket látunk, szakaszosan. Ezeknek már semmi köze a valósághoz, tényleges álmokról van szó. De ekkor még nyitva van az ember szeme. Szóval, miért van az, hogy hosszú ébrenlét után a szervezet az összes fázist átugorva, azonnal az álmodósat kezdi eröltetni?
2009. márc. 30. 00:44
 6/7 anonim ***** válasza:
33%
Hát nem így van. Az ember nem mindig álmodik!
2009. ápr. 4. 10:48
 7/7 anonim válasza:
Az nem álom, hanem hallucináció a fáradtságtól
2010. júl. 17. 20:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!