Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mit érsz vele ha okos vagy?

Mit érsz vele ha okos vagy?

Figyelt kérdés

18 éves fiú vagyok,és odáig jutottam,hogy megkérdőjelezzem a tudás fontosságát.

Eddig hiába volt az,hogy mindenfélének utánajártam,tudásszomjamat csökkentettem(mert tulajdonképpen azért kutatok dolgok után),tanultam és jó jegyeket szereztem az iskolában,nem értem sokat vele.

Lehet,hogy többet tudok meg okosabb lettem,de hol használom azt fel az életben?Nem fogok a Legyen Ön is Milliomos ba játszani!(vagy hasonlóban).A munkahelyen egy adott dologról van szó,azt kérik tőled,abban kell jól teljesíteni.Ha oda is felvesznek,mert diploma kell hozzá,oda pedig agyon kell tanuld magad az egyetemen/főiskolán.Most lehet valaki azt mondja,hogy nem kell agyon tanulni,de azért a felsőoktatás az nem vicc.

(a komolyabb melókhoz mint az orvosi/mérnöki kell az egyetemen szerzett tudás,nemcsak átcsúszunk a vizsgákon)

Ha pedig nem kell nagy tudás a munkahelyhez,akkor is szintúgy csak egy dologból kell jónak lenni.Meg kell csinálni a munkát és kész.

És legtöbb ember szerint az iskolában tanultaknak az életben nem sok hasznát veszem,van benne némi igazság.

Szóval,azon kívül,hogy magadnak tanulsz,hogy okosabb legyél,mi haszna van?

Egyfajta választ már meg is sejtettem,azt,hogy a tudás hatalom.ÉS AKKOR MIT CSINÁLSZ a nagy "hatalmaddal"?

2011. máj. 15. 11:27
 1/8 anonim válasza:
70%
*facepalm* Semmit nem érsz vele, igazad van, maradtunk volna a barlangban.
2011. máj. 15. 11:44
 2/8 anonim ***** válasza:
72%

> Szóval,azon kívül,hogy magadnak tanulsz,

> hogy okosabb legyél,mi haszna van?

Semmi.

Ezt én sem értettem sose. Miért kellene nekem nyelvtant tanulnom, ha mondjuk elektroműszerész akarok lenni?

2011. máj. 15. 11:55
 3/8 Sajtoskifli ***** válasza:
74%

Két indokot tudok felhozni :

-Tanulóképességedet fejleszted, így könnyebb lesz a felsőoktatás

-Átlátsz majd a kitalált híreken, és egy igazán élethű valóságképed lesz a világgal kapcsolatban.

2011. máj. 15. 11:55
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem másokért kell okosnak lenni... Engem örömmel tölt el, ha elolvasok valamit, és értem, mi van odaírva, még akkor is, ha tudományos témában olvasok. Nem azért, mert hatalom, hanem mert jó tudni, hogy a villámot nem egy figura szórja, tudni, mitől esik az eső, miért világít a nap, miért nem esik le a Hold...
2011. máj. 15. 11:56
 5/8 anonim ***** válasza:
A tudás hatalom, éppen ezért nem adnak neked. Tehát igazad van, amit suliban tanulsz, annak 90%-a hulladék. Nem adnak am indennapi életben használható tudást, nem tanítanak meg gondolkodni, hiszen akkor nem tudnák veled megvetetni a suk szemetet. El kell jutni arra a szintre, mikor a tudásodat már fel tudod használni, és akkor látni fogod az értelmét. De ezt csak magadnak teheted, mert hivatalos oktatásban az ilyet nem szorgalmazzák. Az okos ember veszélyes...
2011. máj. 15. 11:58
 6/8 anonim ***** válasza:

Nagyon hasonló lehet a gondolkodásmódunk az írásod alapján. Engem is minden érdekel, én is mindent kutatok, én is fiú vagyok és én is 18 éves vagyok. Még a tanárok is egyfajta csodabogárnak tartanak, a kortársaim sokszor már úgy érzem, félnek tőlem. Nagyon nagy a lexikális tudásom és jó a logikám is.

Ennyit magamról.

A következőket gondolom:

1. A tudás fegyver a mai világban, ezzel tudod magad felvértezni, hogy ne tudjanak megvezetni, ne legyél egy a tömegből, ne legyél egy, az orránál fogva vezethető birka. Átlátod a világot és egyre több dolgot tudsz meg, ezáltal egyre kényelmesebb életformát teremthetsz magadnak->

2. Pont erre használhatod. Egyre jobb élet kialakítására. Lehetne élni barlangban is, ahogy az egyik előttem válaszoló írta, de jobban érezzük magunkat úgy, hogy rendelkezésünkre állnak a kényelem és a biztonság eszközei. És ezek nem feltétlenül kell, hogy károsítsák a bolygót. Egy talicskát össze lehet tákolni akár fából is (egy fa viszonylag hamar visszanő) és jelentősen megkönnyíti az életet. Ha egyszer elérünk oda, hogy a technológiát harmonikus élet megteremtésére használjuk

háborúskodás helyett, akkor paradicsomot hozhatunk létre.

Komolyan gondolod, hogy nem lehet használni ezt a hatalmat? Szerinted nincs előnye annak a világban, aki pl. tud angolul vagy más idegen nyelveket?

Amiben igazad van, az a felesleges tudás, amikor a vízlágyítás kémiai egyenletével tömik annak a fejét, akit ez marháa nem érdekel. Vagy tudni, hogy melyik nap volt a königgrätzi csata (ez számomra a legértelmetlenebb).

Egyszóval: minél többet tudsz, annál jobb életformát érhetsz el. És ez nemcsak a lexikális tudásra igaz, hanem az intelligenciára is, mert ezzel találod fel magad az életben.

2011. máj. 15. 12:07
 7/8 anonim ***** válasza:
A világ, és vele a környezet változik. Sokszor ezeket a változásokat nem is értjük. Egy ilyen világban csak olyan valaki lehet sikeres, aki tudja, vagy legalább is sejti ezen változások mibenlétét, avagy felismeri az okokat, és tud alkalmazkodni. Ha te úgy érzed, nem kell a tudás neked, a lelked rajta, de aztán majd ne sírj, hogy lépten-nyomon átvernek, és kihasználnak, És akkor se sírj, amikor a megváltozott körülményekre nem tudsz kellő rugalmassággal reagálni. Még olyan szituáció is elképzelhető, ahol a tudásod az életedet mentheti meg. De nem várjuk el, hogy ezt megértsd. Éld az életed és lesz ami lesz. A mi szerencsénk az, hogy sok ilyen ember van ;)
2011. máj. 16. 10:59
 8/8 anonim ***** válasza:
Néha már én is rohadtul unom a retek bioszt meg föcit meg mindent, csak az a baj, hogy ezek sajnos (nem mindegyik) az általános műveltséghez tartoznak. Én is feltettem már magamnak ezt a kérdést és ilyenkor szidom a műveltséget.
2011. máj. 17. 00:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!