Mi alapján döntjük el, hogy mi zöldség vagy gyümölcs?
Nincs éles határvonal ebben a kérdésben. Megszokás, hagyományok és néha a jogalkotók alakítják azt a rendszertani meghatározást, hogy mi a zöldség és mi a gyümölcs. Botanikailag a gyümölcs a növény virágjából kifejlődő termés, míg a zöldség a növény egyéb ehető része.
..és többnyire a gyümölcs magasabb cukortartalommal rendelkezik, és többnyire nyersen fogyasszuk.
Ezeket az alapelveket alakítják a föntebb említett tényezők. Pl. a paradicsom elvileg gyümölcs lenne, de az okos amerikai jogászok több mint 100 évvel ezelőtt kimondták, hogy zöldség, pedig nyersen is fogyasszuk, virágból alakul ki, cukortartalma is van.
Ezek gasztronómiai fogalmak. Sem rendszertani, sem egyéb definíciós háttere nincs. A dinnye meg az uborka erősen rokon növények, ugyanazt a részüket is esszük, mégis az egyik zöldség a másik gyümölcs. Zöldségeket is eszünk nyersen (pl retket én egyáltalán nem főzök), gyümölcsöket is főzünk meg olykor. Répa is kerülhet a tortába, áfonya a húshoz.
Egyedül a paradicsomnál jönnek elő az agyasok azzal, hogy akkor az legyen gyümölcs. Pedig a paprika ugyanannyira lehetne: nyersen is esszük, virágból fejlődik, és vannak kimondottan magas cukortartalmú fajták.
A legegyszerűbb ha azt mondod zöldségnek, amit az anyukádtól tanultál, az okoskodókat meg elküldöd a fenébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!