Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen következményei lesznek...

Milyen következményei lesznek annak ha elfogy a kőolaj? Mennyi időn belül fogyhat el?

Figyelt kérdés
2009. febr. 27. 18:51
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Csúnya következményei. De szépen-lassan át kéne állnunk a másodlagos energiaforrásokra.
2009. febr. 27. 19:42
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Úgy 15 éve azt jósolták, hogy mostanra. Most azt jósolják, hogy 15 év múlva...

Egyébként attól tartok, soha. Egyrészt sorra fedeznek fel új lelőhelyeket (bár tény, hogy azok már egyre mélyebben vannak, és egyre kevésbé éri meg kitermelni), másrészt meg rémlik, mintha olvastam volna úgy fél-egy éve valami olyan hírt valahol, hogy jelentős lépéseket tettek a mesterséges üzemanyag-előállítás felé (nem, nem bio- és nem is hibrid dologról volt szó, hanem tényleg mesterséges kőolaj, vagy valami ilyesmi).

Szóval tény, hogy az lenne a legjobb, ha valami alternatíva kerülne felkarolásra, de tartok tőle, nem túl jók erre a kilátások a közeljövőben.

Csak mire meg már tényleg rákényszerülünk, addigra már régen késő lesz.

2009. febr. 27. 20:00
 3/19 A kérdező kommentje:
részletessebben? és mennyi időn belül?
2009. febr. 27. 20:00
 4/19 anonim ***** válasza:
100%
Következmény meg amúgy semmi. Jó esetben előkerülnek végre azok a technikák, amik már most is megvannak, csak jól elzárva hét lakat alá, hogy fel ne borítsák az olajtrónust. Csak mint mondtam, addigra már késő lesz.
2009. febr. 27. 20:01
 5/19 anonim ***** válasza:
83%
Bocs, nem értem a kérdésed. Mit részletesebben? És mi mennyi időn belül?
2009. febr. 27. 20:02
 6/19 A kérdező kommentje:

Úgy értem hogy ha tényleg elfogy és nincs más amivel pótoljuk akkor mi lesz?úgy élünk mint a középkorban?

az tök király lenne......(szerintem,ez szubjektív vélemény)kb. mennyi időn belül fogy el?

2009. febr. 27. 20:08
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem egyik napról a másikra fog kifogyni, mint a Mad Max-ben.

Az olaj árát három dolog alakítja:

- kínálat

- kereslet

- spekuláció (sajnos).

A kínálat azt jelenti, hogy egy hordó olajat mennyi pénézért lehet előállítani. A világon még rengeteg olaj van, de az előállítása egyre drágább. A mai világban azért "olcsó" az olaj, mert gyakorlatilag csak fel kell hozni a föld alól. Máshonnan, pl olajhomokból kinyerni sokkal drágább. Amit az első időkben érzékelni fogunk, hogy az olaj ára növekedni fog, mivel megszűnik az olcsó kínálat, és csak a drága olajfajták lesznek elérhetőek. A szintetikus olaj előállítása létező, de drága technológia, így a kínálatba csak akkor lépnek be, amikor már olcsóbb olajat gyártani, mint kitermelni. Vagyis a föld alatt mindig marad olaj, csak esetleg már olyan drága lesz felhozni és kitisztítani, hogy nem éri meg.

A kereslet azt jelenti, hogy mi mindenhez kell olaj. A szimpla elégetésen (ipar + autók) kívül a vegyipar legfőbb alapanyaga az olaj: gyakorlatilag minden műanyag kőolajszármazékból van. Ahogy drágulni kezd a kínálati oldalon az olaj, úgy fog egyre több üzem és ember átállni más energiákra. Legelőször azok fognak átállni, akik könnyen megtehetik, vagyis pl akik napelemmel is tudják fűteni az üzemüket vagy ilyesmi. Ők azonnal átállnak más módokra, amint olcsóbb lesz az új, mint az olaj. A legnagyobb gondot az fogja okozni, hogy sokan (pl az autósok, kamionosok, stb) nem tudnak mást atnkolni, a benzin ára pedig emelkedni fog.

A spekulációval most nem foglalkozom, mert azok csak rövidtávon tudják befolyásolni az olaj árát.

Igazából szerintem két szélsőséges forgatókönyv lehetséges, a valóság gondolom valahol a kettő között lesz.

1) Fájdalommentes. Az olaj ára fokozatosan drágul, és ezért sok üzem elkezd leválni és más energiát használni. Így csökken a kereslet az olaj iránt, vagyis nem fogy olyan gyorsan, így a drágulása is lassabb lesz, mint ha mindenki használná. Az emberek, látva a drágulást, kevesebb autót vesznek, ami nyomást jelent az autóiparra, hogy mihamarább előjöjjenek valami elektromossal. Az elektromos autók bár kezdetben kényelmetlenek (lassú, tölteni kell, stb) lesznek, annyival olcsóbban fenntarthatóak, hogy sokan fognak áttérni. Ez tovább csökkenti az olaj iránti keresletet, az olajár be tud állni egy szintre, ami a mai sokszorosa. Minden, amihez muszáj olajat használni, megrdágul: eltűnnek a filléres műanyag vackok, a műanyag nem a "szar" szinonimája lesz, csak minőségi, törésálló műanyagok lesznek. A tárgyak drágulnak, de tartósabbak lesznek. A fűtés is drága lesz, elterjed a rendes hőszigetelés, fatüzelés.

2) Fájdalmas. Az olaj ára hirtelen kezd drágulni. Nem egyik napról a másikra, inkább pár év alatt, de elég érzékenyen érint pár céget ahhoz, hogy ne tudjanak átállni. Az emberek a kormányoknál tüntetnek segítségért, de a kormányok jó része nem tud beavatkozni. A benzinár is nő, ezzel minden élelmiszer és szállítást igénylő termék ára. A műanyag hirtelen drágul meg, így minden iparcikk elképesztően megdrágul: egy nyomtató vacak műanyag fedele 10x annyiba fog kerülni, mint az egész nyomtató. A rendelkezésre álló idő nem elég új anyagok használatához, így cégek mennek csődbe, egyes termékek hiánycikké válnak. A csődök kirúgást jelentenek, tüntetések, lázadások törnek ki. Ez átmenetileg visszaveti az olaj iránti keresletet is, de nem hosszú távon.

A pénzhiány miatt senki nem tud befektetni, kutatást finanszírozni, más energiára átállni. Az emberek tömegével állnak át fafűtésre, és pillanatok alatt erdők tűnnek el, a fákat fregyverrel kell védeni. Az egyéni közlekedés megszűnik, a tömegközlekedés is szinte luxus lesz. A telekommunikáció luxus lesz, tömeges lesz a fagyhalál, a mentők nem tudnak eljutni sehova. A városok élhetetlenek lesznek, az emnberek agresszívekké válnak.

2009. febr. 27. 21:45
 8/19 anonim ***** válasza:
96%

No először is: a kőolaj fontos alapanyag. Műanyagipar, stb... nem nélkülözheti. A mesterséges "kőolaj"-hoz szén is kell, meg még sok más.

Másrészt tényleg nem egyszerre fog elfogyni - hanem egyre drágább lesz. De exponenciálisan: mondjuk 5 évente a duplájára nő az ára. Érdekes lesz, ha majd 10000 ft lesz a benzin litere (bár akkor már biztosan nem az adó fogja adni az ár háromnegyedét).

Egy idő után a bányászok azt mondják majd, hogy inkább elmennek aranyat bányászni: mert azt könnyebb - és nagyobb lesz rajta a haszon :-() De akkor már nem évente, hanem naponta halnak majd ott bányászat közben.

2009. febr. 27. 21:52
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

Én azt hallottam, hogy még vagy 50 évig elég.

Az biztos, ha mindet elégeti az emberiség, akkor azzal olyan mennyiségű CO2-t juttat a levegőbe, hogy tényleg az lesz a legkisebb gond, hogy nincs már olaj!

2009. febr. 27. 23:19
 10/19 anonim ***** válasza:
100%
2050 környékére jósolják a tartalékok elfogyását. Én véleményem szerint a létszámra fog kihatni majd. A Föld ugyanis egyszerűen nem képes eltartani hétmilliárd embert majd, így kihalnak "páran". Én szinte biztos vagyok benne, hogy háborúk lesznek (az emberiség még soha nem tudott komolyabb problémát enélkül megoldani...), de ha esetleg mégsem, akkor radikális változások. Talán összeomlik a kapitalizmus, vagy valami ilyesmi. De nyomor lesz, az biztos.
2009. febr. 28. 11:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!