Van tudományos alátámasztása annak, hogy a pezsgőből nem jön ki olyan gyorsan a szénsav, ha az üvegbe kanalat teszünk?
Figyelt kérdés
Vagy ezt csak úgy mondják?2011. márc. 24. 08:39
1/6 Silber válasza:
Sosem próbáltam, de ez szerintem csak "urban legend". A pezsgőben fizikai kémiai értelemben azért képes sok CO2 feloldódni, mert a palackban nagyobb a nyomás, így megnő az oldhatósága. Ezt a kémiai egyensúlyi állandóval tudjuk jellemezni: H2CO3 -> CO2 + H2O
K=[CO2][H2O]/[H2CO3]
Az egyensúlyi állandót pedig csak nyomás, és a hőmérséklet befolyásolja.
Ezesetben olyan helyzet sem állhat elő, hogy mondjuk a CO2 feloldódna valamelyest magában a fémben (mint amikor H atomosan oldódik inertfémben, pl. platinában).
3/6 anonim válasza:
Bocsi, nem szeretek csak úgy linkelgetni, ahelyett, hogy válaszolnék, de szerintem most ez a legkorrektebb: [link]
4/6 anonim válasza:
Ezt véletlenül kipróbáltuk. Kevesebb mint fél üveg pezsgőbe kiskanalat lógattunk. Bele az üveg szájába, nyéllel lefelé. Aztán hűtőbe tettük és elfelejtettük. Kb 2 hét múlva elővettük, és ugyanolyan szénsavas volt mintha le lett volna dugózva. Azóta én is szeretném tudni miért van, de aki nem hiszi el az próbálja ki!
5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a hasznos válaszokat!
2011. márc. 28. 08:16
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!