Milyen fajta alaplap tamogatja a DDR-3 operativ memoriat? Es miben jobb mint a DDR-2?
A második kérdésre válaszolva először is, például a prohardver.hu-n jelent meg egy összehasonlítás a DDR2-es <-> DDR3-as memóriatípusok között, mint hardverteszt : [link]
Úgyszint ipon.hu-n, még a kérdés kiírása előtt egy évvel - (tehát csak keresni kell, és mintjárt meg is van) : [link]
Sőt, még az az előtti évben (2007) is ugyanott felraktak egy cikket, ami leginkább az akkor még újnak mondható DDR3 technológiát tárgyalja inkább, de ugyanúgy ír az előnyökről/hátrányokról és a DDR2-es típusról való összehasonlításáról : [link]
Sőt, még itt a gyakorikerdesek.hu-n is írtak ki egy évvel később egy ehhez hasonló kérdést, ott aránylag elég sok válasz futott be : http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__1..
Egyébként meg hogy kútfőből is adjak egy kis választ:
A DDR2-es chiptípus váltotta le a mára már eléggé elavult, ráadásul drágább - helyenként SOKKAL drágább (pl. már találkoztam olyannal, hogy 1GB-nyi DDR1-es memória TÍZezerrel többe került, mint ugyanannyi kapacitású DDR2-es memória) - DDR1-es modulokat. A gyakorlatban általában az egymásra közetkező chiptípusok (tudtommal már a 4-esnél tartunk) valamivel gyorsabb, nagyobb kapacitást megengedő modulokkal vannak felszerelve, mint "elődeik", azonban nem elhanyagolandó tudni : A sávszélesség jelentősen nőt/nő, követve ezt az adatfolyam mennyisége is, de a modulok és az integrált chipek sebessége változatlan, SŐT, néha előfordul olyan típus is - igaz, értelemszerűen nem az a legjobb s nem azt érdemes venni - ahol nagyobb késleltetési időt igényelnek az írás/olvasási adatok rendelkezésre állásban. Egyébként még ma is sok gépben ezt használják, talán azért is, mivel a DDR3-as memóriák nem lettek olyan olcsók, ahogy azt várták. Ebben a típusban a leggyakrabban a 800 MHz-es frekvenciájúval lehet találkozni, de pl. 2010 körül, amikor laptopokat néztem, sokszor láttam, hogy ezen spórolnak, nem tudom minek. :( Persze 3 év alatt azóta ez már alakult, és a DDR3-as is már gyakoribb.
A DDR3-as memóriák még szerintem most is elég modernek mondhatóak : létezik 1066-, 1333-, 1600 MHz-es, talán már azon felül is (ki tudja). Viszont fontos, hogy sokszor elég komoly hűtőbordát szoktak igényelni - ugye jóval nagyobb a melegedés is, amikor már egységnyi területre lényegesen több áramköri elemet sűrítenek be (ez leginkább a processzorokon, a CPU-n és GPU-n érzékelhető, ahol ebben vannak fejlesztések leginkább). Viszont a hűtőborda ha kell, a jó fajta PC-knél azért úgy láttam, hogy gyárilag meg szokott lenni.
Részemről ennyi, ha részletekbemenően, jobban érdekel a téma, keress a Google-ban. Az angol szócikkekbe is érdemes beleolvasnod, ha középfokon tudsz angolul - sok szakmai infót, technológiai részletet angolul szoktak leírni, magyarra sajna keveset fordítanak.
Illetve az első kérdéshez még annyi, hogy ma már nagyon sok fajta alaplapból van DDR2-es és DDR3-as foglalatú is, úgyhogy ilyet általánosságba nem lehet leírni, hogy hol van és hol nincs : azt az embernek a kérdéses alaplapon kell magának megnéznie, hogy mit tud, mi van benne, miért és/vagy érdemes-e megvennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!