Ha egy űrhajós az űrben leveszi a sisakját, akkor a feje elöbb megfagy, azután felrobban vagy fordítva?
Figyelt kérdés
2011. márc. 20. 17:47
12/17 anonim válasza:
Én nem nagyon értek a témához, de úgy tudom, hogy a víz forráspontja a nyomás csökkenésével együtt csökken. Talán vákuumban a víz forráspontja olyan alacsony, hogy felforr a vér és ettől robban szét az űrhajós. De ez nem biztos hogy igaz, csak felvetettem, hátha ez nem jutott eszetekbe.
13/17 anonim válasza:
Nem forr fel, mert a te belső nyomásod, amit az erek fejtenek ki a vérre például, na az nem csökken 0-ra.
14/17 anonim válasza:
Ez teljesen korrekt észrevétel, de ettől még nincs robbanás. El kellene azt fogadni hogy az az 1 BAR körüli nyomás nem akkora ami egy test, vagy testrész szétszakadását okozná! Ha szívták már ki a nyakadat, akkor el tudod képzelni mi játszódik le. Ugyan az fog történni az egész űrrel érintkező testfelületen, és az összes testnyílásból, beleértve a pórusokat a vér kiserken. Ott aztán elforr azonnal, ami nem fagy meg. A teljes érintkező felület véraláfutásos lesz és fájdalmasan megduzzad. A vérben képződő buborékok test-szerte embóliát okoznak, ami rövid idő alatt halálhoz vezet. De robbanás az nincs...
maci
15/17 anonim válasza:
Basszus olga, ezt a szájonkijövőst most elképzeltem:DDDDDDDDDDD
16/17 kipe válasza:
Azért a légköri nyomás erejét én nem becsülném le. Egy rövid számítás. Vegyük az űrhajós fejének a kerületét 60 cm-nek és a fejben lévő nyomást 10^5 Pa-nak, hiszen ezzel tart egyensúly itt a Földön a normál légkörben. A fej felülete 0.1146 m^2-re adódott, ha nem számoltam el, amit a nyomással megszorozva 11 459 N erő adódik. Ez kb. azt jelenti, hogy 1 tonnával húzza szét a fejet a vákuum. Nem tudom, hogy ez elég-e ahhoz, hogy a fej felrobbanjon, de ez azért nem kevés.
17/17 anonim válasza:
Már volt olyan akit vákuumkamrában ért baleset és túlélte, ez a videó tök jól bemutatja, hogy mi történne az emberrel a vákuumban:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!