Mit tudtok az argonometria szóról? Én láttam leírva molekuláris biológiában de a jelentésére utaló írást sehol nem találok.
Csak következtetéseket tudok mondani a név alapján, nem hallottam róla sajnos. A laboratóriumi gyakorlatok esetén a bizonyos anyagokkal való munka során használunk "metria" utótagot. Példák:
1. Ha savakkal titrálunk, az acidimetria
2. Kálium-permanganáttal, az permanganometria.
Stb. Ezek alapján az argonometria az argonnal való munkát jelentené, pontosabban annak reagáltatását, ami viszont egy elég kényes téma lenne, révén nemesgáz. Így csak valami "kiszorításos" módszert tudok elképzelni, ha jó a gondolatmenetem.
Az ezüst jele az Ag. :) De jó az irány: latinul az ezüst "argentum" (innen ered a vegyjele is).
Argonometriánál csapadékos titrálást szoktak végezni. Az ezüstion a halogenidionokkal (valamint a szulfid- és oxidionnal is) csapadékot alkot. Hogy ezt a tulajdonságát milyen módon használják ki, az elég változatos.
Igazad van, fel sem tűnt az elírás. Egyébként tavaly az Irinyi versenyen a Mohr-féle eljárással dolgoztunk.
Köszönöm szépen a válaszokat, nagyon sok mindent megtudtam belőlük! (:
Lehetséges hogy elírás történt és valójában argentometria szót láttam. (:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!