Valaki tud érdekes kísérletet mondani ami a szertárban található dolgokkal elkészíthető?
Előzőnek: fentebb linkelt weblapról idézve:
Túlhűtött oldat kikristályosítása
Szükséges anyagok: ioncserélt víz (H2O), nátrium-acetát (CH3COONa * 3 H2O)
Szükséges eszközök: főzőpohár, vegyszeres kanál vagy hurkapálca
Kristályos nátrium-acetátot oldjunk fel nagyon kevés (2-3 ml) vízben, vagy olvasszuk meg a kristályt. Hagyjuk kihűlni az oldatot/anyagot, ha szerencsénk van, nem fog kikristályosodni. Ha lehűlt, adjunk hozzá egy pici nátrium-acetát kristályt hurkapálca vagy vegyszeres kanál segítségével. Ezzel "beoltjuk" az oldatot, vagyis ezzel a módszerrel kikristályosodik az anyag. Amikor a sok nátrium-acetátot feloldottuk kevés vízben, vagy megolvasztottuk azt, az oldat lehűléskor túltelítetté válik. Ez az állapot nem stabilis, a legkisebb szennyezés, vagy akár az edény megmozgatása azonnali kikristályosodást eredményez. Minél hidegebb az oldat/olvadék, annál lassabban kristályosodik ki az anyag. Ezt a kísérletet amúgy más anyagokkal is el lehet végezni (pl. fixírsó).
Megjegyzés: nátrium-acetátot nem vettem, hanem magam állítottam elő: nátrium-karbonátot (mosószóda, amiben a nátrium-karbonát 95%-os tisztaságú) és ételecetet reagáltattam egymással, majd kikristályosítottam (vagy beoltottam) az oldatot.
Az instant jég kisérletének a képlete:
CH2-COOH+NaHCO3->CH3-COO-Na+H2O+CO2
ha ezt kiszámolod megkapod hogy 1csomag szódabikarbóna és kb 140.5g 20% os ecet :) persze ezt még kristályositani kell:)
Bocs a kérdésért, elkéstem.
Na-karb. helyett
Ca-karb. v.
Na-bikarb. / Na-hidrogén-karb.(szódabikarbóna)
Használok?
Bocsi, mobilról írtam.
Azmodeus
lemaradt:
Az acetáthoz szeretném/kéne
Nincs sehol a közelben Na-karb.
Monoron
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!