Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Valaki tud érdekes kísérletet...

Valaki tud érdekes kísérletet mondani ami a szertárban található dolgokkal elkészíthető?

Figyelt kérdés
2011. febr. 10. 15:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Húú valaki írja le nekem lécci ezt az instant jeget, mert nem értek angolul :)
2011. febr. 10. 18:09
 12/19 anonim ***** válasza:

Előzőnek: fentebb linkelt weblapról idézve:

Túlhűtött oldat kikristályosítása

Szükséges anyagok: ioncserélt víz (H2O), nátrium-acetát (CH3COONa * 3 H2O)

Szükséges eszközök: főzőpohár, vegyszeres kanál vagy hurkapálca

Kristályos nátrium-acetátot oldjunk fel nagyon kevés (2-3 ml) vízben, vagy olvasszuk meg a kristályt. Hagyjuk kihűlni az oldatot/anyagot, ha szerencsénk van, nem fog kikristályosodni. Ha lehűlt, adjunk hozzá egy pici nátrium-acetát kristályt hurkapálca vagy vegyszeres kanál segítségével. Ezzel "beoltjuk" az oldatot, vagyis ezzel a módszerrel kikristályosodik az anyag. Amikor a sok nátrium-acetátot feloldottuk kevés vízben, vagy megolvasztottuk azt, az oldat lehűléskor túltelítetté válik. Ez az állapot nem stabilis, a legkisebb szennyezés, vagy akár az edény megmozgatása azonnali kikristályosodást eredményez. Minél hidegebb az oldat/olvadék, annál lassabban kristályosodik ki az anyag. Ezt a kísérletet amúgy más anyagokkal is el lehet végezni (pl. fixírsó).

Megjegyzés: nátrium-acetátot nem vettem, hanem magam állítottam elő: nátrium-karbonátot (mosószóda, amiben a nátrium-karbonát 95%-os tisztaságú) és ételecetet reagáltattam egymással, majd kikristályosítottam (vagy beoltottam) az oldatot.

2011. febr. 10. 18:36
 13/19 A kérdező kommentje:

Az instant jég kisérletének a képlete:

CH2-COOH+NaHCO3->CH3-COO-Na+H2O+CO2

ha ezt kiszámolod megkapod hogy 1csomag szódabikarbóna és kb 140.5g 20% os ecet :) persze ezt még kristályositani kell:)

2011. febr. 10. 21:29
 14/19 A kérdező kommentje:
egyébként tényleg fantasztikus :):) igaz h 2-3 hétbe telt mire rájöttünk erre az egész dologra :D de végülis megérte:)
2011. febr. 10. 21:30
 15/19 anonim ***** válasza:
Mennyi időbe tellik míg kikristályosodik??? Csak egyszerűen hagyjam állni ezt az oldatot?
2011. febr. 11. 09:25
 16/19 A kérdező kommentje:
nekem 1hét másfél volt ugy hogy rajta volt a konvektoron :D
2011. febr. 11. 13:24
 17/19 A kérdező kommentje:
az oldatnak 90% elfog párologni a maradandó 10%-ból meg kristály lessz:D
2011. febr. 11. 13:24
 18/19 anonim válasza:

Bocs a kérdésért, elkéstem.

Na-karb. helyett

Ca-karb. v.

Na-bikarb. / Na-hidrogén-karb.(szódabikarbóna)

Használok?

Bocsi, mobilról írtam.

Azmodeus

2012. jún. 21. 16:13
 19/19 anonim válasza:

lemaradt:

Az acetáthoz szeretném/kéne

Nincs sehol a közelben Na-karb.

Monoron

2012. jún. 21. 16:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!