Budapesti BME-n hogy, hogy lehet kutatóreaktor?
"A medence típusú egyetemi reaktor 1971 óta üzemel. A 10%-os dúsítású, EK-10 típusú üzemanyag-kazettákból összeállított aktív zóna maximális hőteljesítménye 100 kW, a maximális termikus neutronfluxus 2,7e12 n/cm2s. A létesítmény elsősorban fizikus- és mérnökhallgatók nukleáris témájú képzését szolgálja, emellett kutatási feladatokra is használható. 20 függőleges besugárzó csatorna, 5 vízszintes besugárzó csatorna, két csőposta és egy nagy méretű besugárzó alagút szolgál oktatási és kísérleti célú neutron- és gamma besugárzásra a zóna körül. A létesítményhez jól felszerelt fizikai és radiokémiai laboratóriumok, valamint egy manipulációs kamra is tartozik."
Ezt a BME nukleáris technikai intézetének honlapjáról másoltam be. A reaktor nem üzemel folyamatosan. A sugárzást kívül-belül mérik, se felrobbanni, se leolvadni nem tud, semmilyen negatív hatása nincs a környezetére. Ha bármilyen meghibásodás történne, vagy béna lenne a reaktortechnikus-hallgató, két szabályozórúd a másodperc törtrésze alatt bevágódik a reaktormagba, így leállítva azt.
Amúgy én is BME-s vagyok, a tankörömmel egyszer voltunk is bent reaktort látogatni. :)
És hogy elkeserítselek (?), van még egy reaktor Budapesten, a Központi Fizikai Kutató Intézetben is.
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!