Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mért van az hogy gyakran...

Mért van az hogy gyakran kicsapódik a villanykörte, mikor felkapcsolom a villanyt?

Figyelt kérdés
A gyakoriság alatt aztértem, hogy ez az utóbbi fél évben 7x is megtörtént velem!Ez valami rosszat jelenthet, vagy mind csak beképzelem?
2009. febr. 3. 18:19
 1/6 anonim ***** válasza:
89%

Egyszerű pillanatnyi feszültséglöket, amit az izzószál nem tolerál.

Ne babonát magyarázz belé, inkább elektrotechnikát. :-)

2009. febr. 3. 18:25
 2/6 anonim ***** válasza:
67%
Elképzelhető, hogy ahol laksz, kicsit magasabb a fesz. mint kéne (236V a névleges). Ha régi izzóid vannak (még 220V-ra tervezve) azok hamarabb égnek ki. Az izzó minősége is lehet gyengébb, ha egyszerre vetted őket, akkor lehet egy gyenge széria.
2009. febr. 3. 19:22
 3/6 A kérdező kommentje:
Hát igazából nem csak a saját lakásomban történt ilyesmi,vendégségben is műveltem már ilyet...meg 3 ezek közül ilyen spot-égő volt, de "csaptam már ki" ilyen energiatakarékost is,elég veszedelmes vagyok mostanában:)
2009. febr. 3. 19:33
 4/6 anonim ***** válasza:
64%
Peched van.
2009. febr. 3. 19:46
 5/6 dellfil ***** válasza:
100%

Először:az izzólámpák bekapcsoláskor égnek ki leggyakrabban.

Ennek az oka, hogy hidegen jóval kisebb az ellenállásuk mint melegen.Ezért a "felfűtési" idő alatt (1-2ms)nagyságrenddel nagyobb áramot vesznek fel, ami sokkal jobban megterheli a konstrukciót, mint a melegen folyó áram. Ez a jelenség az izzólámpák tulajdonsága, független a feszültségtől amire készültek.

Másodszor:ha a kapcsoló bizonytalan érinkezésű, igencsak lerövídítheti a hozzákapcsolt izzók élettartamát. Olyannyira, hogy pl. rögtön izzócsere után, elsőre kiég az új izzó. Mi történik? A rossz (kontakthibás) kapcsoló sokszor ki-be kapcsolja az izzót. Képes olyan sokszor, ami sokszáz üzemóra terhelésének felel meg. A többi érthető...

Harmadszor:ha megpróbálok bizonytalanul működtetni egy kapcsolót (lehetséges, ha nem igazán jó konstrukció) képes vagyok kiégetni az izzót.

2009. febr. 4. 00:12
 6/6 anonim válasza:
35%
túlfeszültség kész
2009. ápr. 9. 10:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!