Hülyén hangzik kérdésem, de mi a különbség a dr. és a Dr. Között?
Az égvilágon semmi, régen volt, ma már nincs jelentősége.
Ha viszont tegyük fel, téged Nagyné Kovács Eszternek hívnak, és a férjed doktori fokozatot szerzett, akkor dr. Nagyné Kovács Eszter leszel. Ha csak te, a férjed nem, akkor Nagyné dr. Kovács Eszter. Ha mindketten, akkor dr. Nagyné dr. Kovács Eszter.
Ma csak helyesírási kérdés, hogy dr. vagy Dr. Kiemelt helyzetben (pl. levélben megszólításként, névsorban, könyv szerzőjeként a könyv címoldalán és borítóján, névtáblán stb.) nagy kezdőbetűvel írjuk, szövegben kicsivel.
A második kérdésre az a válasz, hogy az egyetem után 3 éves doktori képzést kell elvégezni (és a legvégén doktori védést szerezni). Az egyetemeknek, karoknak, szakoknak megvannak a saját feltételeik, hogy hogyan lehet ilyen képzésre jelentkezni. Bölcsészkaron pl. tanárok ajánlásai, publikációk kellenek. A nyelvvizsgáért többletpont jár. Nézd meg az adott intézmény honlapján, hogy mik a feltételek.
Köszönöm a gyors és hasznos válaszokat, sokat segítettetek! : ) 8. osztályos vagyok, közgazdasági szakközépiskolába megyek ( a városunkban csak itt van 0. osztályos nyelvi tagozat-csak ez miatt), és nem tudom,hogy az érettségi után mi felé "kacsintgassak". Picit érdekesen fog hangzani ez is, de nem egy irodában szeretnék mondjuk titkárnőként megöregedni, hanem tenni-tenni szeretnék..
Problémám az,hogy minden nap más felé kacsintgatok: az egyik nap a természetfotózás érdekel, utána a pszichológia, aztán eszembe jut,hogy lenne elég szorgalmam és kitartásom az orvosi vagy jogi egyetem elvégzéséhez..óó ördögi kör ez..
Teljesen normális, sőt, nagyon jó, hogy sokmindenérdekel. 8.-osként még nem kell eldöntened, merre indulj. Élvezd, hogy ráérsz! :)
A kérdéshez még annyit, hogy ezt a doktori képzést ne úgy képzeld el, mint a gimit, de még úgyse, mint az egyetemet, hogy megvan, hogy X év alatt lehet/kell befejezni. Az állami ösztöndíj, ameddig hallagtó vagy, az valóban max. 3 év, de a címet akkor szerezheted meg, ha kész vagy a kutatásoddal, elég eredményed van, elegendő tudományos tevékenységet végeztél dokumentáltan. Ez lehet kevesebb, de általában inkább több 3 évnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!