Mit jelent valakinek a neve előtt a dr. Habil?
Figyelt kérdés
pl Dr. habil Nagy József2010. dec. 27. 11:23
1/7 anonim válasza:
A habilitáció az oktatói és az előadói képesség, valamint a tudományos teljesítmény egyetemi megítélése. (2) Habilitációs eljárás lefolytatására valamely tudományterületen és tudományágban az az egyetem jogosult, amely doktori képzésre és doktori (PhD) fokozat odaítélésére is jogosult. A BKÁE a közgazdaság-tudomány (agrárközgazdaságtan, gazdálkodástan és közgazdaságtan), a szociológia-tudomány és a politikatudomány területén folytathat le habilitációs eljárást. (3) Az Egyetem habilitációval ismeri el annak a magyar és külföldi állampolgárnak az oktatói és az előadói képességét, valamint a tudományos teljesítményét, aki megfelel a következő feltételeknek: a) a doktori (PhD), illetve a tudomány kandidátusa fokozat megszerzése óta legalább 5 éven át magas szintű, önálló, tartós, tudományos tevékenységet folytat; b) a nemzetközi tudományos életben is közzétett és elismert új tudományos eredményekkel számottevően hozzájárult valamely tudományág fejlesztéséhez, és mindezzel bizonyította képességét a tudomány önálló művelésére; c) rendszeres, magas szintű szakirodalmi tevékenységet folytat (kutatási eredményeit referált szakmai folyóiratokban és szakkönyv(ek)ben teszi közzé, előadásokkal rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi tudományos rendezvényeken); d) a hazai és a nemzetközi tudományos szakmai közéletben tevékenyen részt vesz; e) valamely tudományág területén széles körű áttekintéssel és korszerű tudományos szakismerettel rendelkezik; f) ismereteit áttekinthető, elsajátítható, logikus rendszerbe tudja foglalni, azaz tananyagformáló készséggel rendelkezik; g) rendszerbe foglalt ismereteit szóban (előadásban) és írásban (jegyzet, tankönyv) át tudja adni, azaz ismeretátadó készséggel rendelkezik; h) tudását anyanyelvén kívül idegen nyelven is képes átadni. (4) A habilitáció az Egyetem habilitációs bizottságához benyújtott kérelem alapján lefolytatott habilitációs eljárás eredményeként nyerhető el. (5) A habilitációt az Egyetem habilitációs bizottsága ítéli oda.
2/7 anonim válasza:
Hát ha valaki neve mellett ott mint pl Dr.Nagy józsef az az ember valamiben le doktorált , pl: orvos,fogorvos,nőgyógyász,fizioterápiás,ügyvéd,jogász stb..
ha erre gondoltál remélem tudtam segíteni :)
3/7 anonim válasza:
2.válaszát kicsit javítanám
Attól hogy ledoktorált, nem feltétlen kerül a neve elé a habil jelző..Bár az igaz hogy a doktori cím előfeltétel!
4/7 anonim válasza:
Megírnád hogy milyen fokozatok vannak még? Emberek 90%-a csak a dr.-t ismeri.
5/7 anonim válasza:
egyszerű: a habilok külföldi nyelven is oktathatnak
6/7 anonim válasza:
"Megírnád hogy ..."
Tedd fel külön kérdésnek!
7/7 anonim válasza:
3. válaszoló, én csak a Dr jelzőt próbáltam elmagyarázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!