Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hányadikas középiskolás...

Hányadikas középiskolás tankönyvben, és milyen címszó alatt kéne keresnem a radiánt?

Figyelt kérdés
2010. dec. 12. 23:20
 1/7 anonim ***** válasza:
Asszem 9.-es fizikában a körmozgás-forgómozgásnál
2010. dec. 13. 01:33
 2/7 anonim ***** válasza:
Matekkönyvben, és a szögeknél. A fokokat radiánban is ki lehet fejezni, pl. pí és társai. Ívmérték, azt hiszem így találod meg.
2010. dec. 13. 01:56
 3/7 anonim ***** válasza:

Második vagyok, és ezeket találtam:

[link]

[link]

[link]

24/L

2010. dec. 13. 01:58
 4/7 anonim ***** válasza:

Google... ?? 2 mp és válogathatsz

Matekkönyv, ha fáj a Google. :)

2010. dec. 13. 09:28
 5/7 A kérdező kommentje:
Nem az a baj, hogy nem találom meg googlen, csak szeretem ha a számba rágják az anyagot középiskolás szinten. De köszönöm a válaszokat :)
2010. dec. 13. 15:00
 6/7 A kérdező kommentje:

Amúgy elég vicces matek könyvem van, nem igazán találtam meg a radiánt benne.

Nincs tartalomjegyzékben ívmérték (én is ezzel próbálkoztam tegnap), 9.-ben a szögeknél a geometria témakörben csak általánosan leírja, hogy mit is értünk szög alatt, aztán szerkesztések. Trigonometriát végignéztem, hogy esik-e szó róla, a szögfüggvényekbe már bele se néztem, mivel nem valószínűsítem hogy ott lenne, mellesleg találkoztam volna már vele, mivel azt a részt tanulgattam még nemrég. Nem hiszem el, hogy nincs benne.

2010. dec. 13. 15:06
 7/7 anonim ***** válasza:

Nem túl nehéz radiánban számolni.

Az a lényeg, hogy 180° = PI (~ 3,14).

(A PI mértékegység nélkül szerepel, a radiánban megadott értékeknek nincs mértékegysége.)

Vagyis:

30° = 1/6 PI

60° = 1/3 PI

90° = 1/2 PI

360° = 2PI

stb.

Az értelme pedig, hogy ennyi az adott szöghöz tatozó, egységsugarú körív hossza. Vagyis pl. 180°-hoz PI hosszúságú ív tartozik, ha a szög szárai 1 egység hosszúak. (Az 1 egység mindig fix, még akkor is, ha egy adott ábrán nem annyi, vagy akár nem is látszik maga az ív, attól még 1 egységgel értelmezzük rá a radián fogalmát.)

Ez a kör kerületéből jön ki, ami ugye 2*r*PI. Ez teljes körre vonatkozik, ami 360°-os (teljesszög). Ha a kör sugara 1 egység, akkor a kerülete 2*1*PI, vagyis 2PI. Félkörnél ez pont a fele, PI. Természetesen a felezéskor a szög is feleződik, 360°/2=180°. És itt már láthatod is, miért tartozik a 180°-hoz a PI érték radiánban.

2011. jan. 2. 23:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!