Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Melyik teodolit nadír és...

Melyik teodolit nadír és zenit és miért?

Figyelt kérdés

A skálás mikroszkópot tudom, hogy 6''-s pontosságú --- az optikai mikrométer is és a koincidencia-mikroszkóp 1'-s pontosságú. Viszont annyit nem tudok, hogy melyik nadír és zenitszög számozású és, hogy miért! Rövid válasz is jó. Lehet anyázni nyugodtan, hogy hülye vagyok. Nagyon szépen kérek mindenkit.

Nem azért kérdezek, mert szórakozhatnékom van hanem segítséget szeretnék kérni.

Aki tud segíteni annak nagyon szépen megköszönöm!!!!!!!

2010. dec. 8. 12:58
 1/4 anonim ***** válasza:

Sok marhaságot írtál össze az szent! Tudod mi az 6"? azt jelenti így leírva hogy hat coll vagy inch. A teodolit egy bemérő műszer. A nadír a talppont a zenit meg az attól meghúzott függőleges vége a magaspont.( A Nap a zeniten, a legmagasabb ponton)

A mikrométer század és ezredmillimétert mérő eszköz a skálás mikroszkóp mi a macskafarka? Mert nekem van egy 40-1400-ig nagyító Bresserem, de minek oda skála?

2010. dec. 8. 13:26
 2/4 anonim ***** válasza:

[link]

Itt a bresserem.Skála sehol.

2010. dec. 8. 13:33
 3/4 anonim ***** válasza:

Kedves első!

Ha már ilyen kedvesen kijavítottad a kérdezőt, akkor igazán megmondhatnád neki (is), hogy akkor a hat szögmásodpercet hogyan kell írni, hiszen mivel teodolitról van szó, ami ugyebár szöget mér, így elég egyértelmű, hogy arra akart célozni.

A teodoliton lévő optikai mikorméternek a mikrométerhez kb. annyi köze van mint a bresserednek egy elektronmikroszkóphoz.

Ha van akár csak egy aprócska sejtésed arról, hogy egy teodolit mit csinál és hogy kerül rá mikroszkóp, akkor máris kevésbé tűnik marhaságnak a skálás mikroszkóp.

...

De most komolyan, ha nem érted, hogy valaki miről beszél, attól még nem feltétlen ő beszél marhaságokat...

Kérdezőnek:

Nem a magassági vagy zenitszöges beosztásúakra gondolsz?

Mert azt úgy lehet eldönteni, hogy vízszintesre állítod a távcsövet és ha a magassági kör 0 vagy 180°-ot mutat, akkor magassági, ha 90°vagy 170°, akkor zenitszöges beosztású.

2010. dec. 8. 14:39
 4/4 A kérdező kommentje:

Igen szögmérésről lenne szó és nem Bresserről. És igen a magassági és zenitszöges beosztásúakra gondoltam. Ennyire nem fejtettem ki a kérdést valóban.

Az utolsó válaszolónak nagyon szépen köszönöm a segítséget :D így már világos :)

2010. dec. 9. 07:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!