Ha a hipót ecettel ősze öntőm mi keletkezik?
Tehát, a hypo nátriumhipoklotit és nátriumhidroxid vizes oldata. Erősen lúgos kémhatású. A naszcens oxigén fehérít, mert a nátrium hipoklorit vizes oldatban hidrolizál a következő egyensúlyi reakcióegyenlet szeint:
NaOCl + H2O = NaOH + HOCl(hipokloritsav), amely bomlékony:
HOCl= HCl + "O"
Ha az oldathoz ecetet öntünk, akkor az egyensúlyi reakció
a jobb irányba, a hipokloritsav irányába tolódik el:
NaOCl + Ch3COOH = CH3COONa + HOCl
A HOCl a már bemutatott reakció szerint bomlik.
Részletesebben:
Először az ecetsav hidronium-ionok és acetátion képződése közben reagál a vízzel:
Ch3COOH + H2O = CH3COO- + H3O+
A nátriumhipoklorit disszociációja:
NaOCl = Na+ + OCl-
és lényeges, hogy a víz helyett a hidróniumionokkal reagál:
OCl- + H3O+ = HOCL + H2O
HOCl = HCl + "O"
Ennyi.
Azért nem egészen ennyi. Két ponton szorul pontosításra a leírásod.
1. H3O+ neve hidrónium helyett oxóniumion.
2. Savas oldatban a naszcens oxigén jobb híjján azonnal oxidálja a kloridot. Tehát reakció eredményeként klór gáz fejlődik és nem oxigén.
A hidróniumion elnevezés ugyanolyan helyes, mint az oxóniumion.
Igen, sav hatására klórgáz képződik ugyan a reakcióban:
HOCl + HCl = H2O + Cl2
2HOCl + 2H+ = 2H2O + Cl2
de a fehérítő hatásért a naszcens oxigén a felelős.
üdv.nálunk a pulykafeldolgozó üzemben, csontozó-zsigerelő-üzemrész,+folyosó, perecetsavat használnak a műszak végén a takarító-munkások, ami nem csak maró-savas hatású+erős oxidálószer, fertőtlenítéshez használják,szinte mindennel reakcióba jön, hanem rákkeltő anyag is,
5%os töménységű, de ha kicsit többet öntenek ki belőle, és nem oldják fel nagymennyiségű vízzel,akkor az ott tartózkodó személyek tüdejét,légzőszerveit, azonnal roncsolni, pusztítani fogja,elpusztulnak a sejtek, amelyek néhány év múlva, visszafordíthatatlan rákos folyamathoz vezetnek.
Karbantartóként dolgozok a cégnél,/4hónapja/ így volt időm megtapasztalni,/sajnos/, az üzem levegője olykor elviselhetetlen bent, mikor ki jövök, krágogás, rekedtség, éjszaka nehéz légzés is jelentkezik.
Felháborító hogy az Eu-közepén a 21-ik században, még ilyen szereket használnak, ott ahol sok száz ember dolgozik, naponta.
Másutt már rég nem használnak,ilyen káros hidrogén-peroxid-klór összetételű folyadékot, még kézmosásra sem, felháborító az egész, ami itt megy.
Hagyjuk a sok süket dumát!
Én összeöntöttem véletlenül hipót és ecetet, és biztosan tudom, hogy keletkezett klór, mert nagyon jól ismerem a szagát. Dolgoztam régebben egy vegyi üzemben, tudom mit ebszélek.
Amúgy a reakció ez:
NaOCl + CH3COOH = HOCl + CH3COONa
amint valaki nagyon szépen már elírta, de az egyenlet jobb oldalának első tagja tovább bomlik, és klórgáz keletkezik.
Sok rizsázás helyett olvassa el ezt az akit érdekel a hipó tulajdonságai:
nem szemétkedésből írtam s linkeltem be, tényleg nagyon gyilkos vegyszer. nem árt tisztában lenni a tulajdonságaival. Pár oldal, lassabban olvasok is 30 perc alatt elsajátítják a főbb jellemzőit, a hipónak.
Baratnőm este úgy akarta eltüntetni a penészt, hogy összeöntötte a kettőt, sikerült amúgy viszont belelegeztem, egyébként is van némi bajom nrha köhögök, fulladok, de tegnap óta rosszabb és jobban fáj is a bordák és a hátam, szerintetek kett valami bajom ebből?
Érdemes ezzel kórházba menni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!