Kérdés: a hagyományok szerint a finneknek mik segítenek a takarításban? Tündérek, koboldok, ilyesmi. (Nem hülyéskedek, komoly lenne. )
Én úgy tudom - bár a forrásom hitelessége igencsak megkérdőjelezhető (=gyerekkori állandó Pumukli nézés :D ) - hogy a koboldok kifejezetten kis gonoszkodó lények, akik mindenfélét eldugnak, pimaszok, kiszúrnak az emberrel; akik kifejezetten jótékony, segítőkészek, azok a házimanók!
(És Pumukli minidg kikérte magának, hogy ő nem házi manó, hanem kobold, úgyhogy nem segít semmiben! :) )
Az biztos, hogy a finnek, a házimanóknak szoktak rizskását kirakni, és manók segítik a Mikulást. (Ez utóbbi nem Pumuklis infó :D )
Nna kicsit utánajártam, nem is mondtam olyan nagy hülyeséget:
magyarul csak a karácsonyi manókról(tonttu) találtam:
"A "tonttu" szó a svéd tomte kifejezésből ered, amely a régmúltban gyökerezik. Egész évben ők vigyáztak a földművesek otthonaira, különösen a gyerekekre és a ház körüli állatokra."
Remélem rájuk gondoltál. :)
azok a házimanók koboldok más néven. Amíg meg vannak becsülve, addig segítenek, de ha megsértődnek, akkor gonoszkodhatnak is.
egéybként az angol wikin is fenn van [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!