Az öntudatra ébredésnek, és annak, hogy milyen régre tudunk visszaemlékezni, van köze egymáshoz?
Lehet, hogy hülyén fogalmaztam, arra értem, amikor egy kisgyerek rájön, hogy ő "van", aztán idősebb korában próbálja felidézni a dolgokat, és emlékszik, de olyan dologra, amit nem mesélhettek el neki, apró részletek.
Nekem is van pár ilyen 2-3 éves koromból, s bölcsődéből.
igen van. elviekben mindenkinek addig a pontig vannak emlékei, amikor csecsemőként "öntudatra" ébred...azelőtt valamiféle másmilyen tudatállapotban van a gyerkőc, de abba nem mennék bele...mert elég komoly kis téma, és nem biztos, hogy a tudomány kategóriába tartozik. lehet mindjárt érkezik egy tudósember, aki szépen levezeti neked ezt a dolgot biológiai úton is, mert hallottam már olyat is, hogy az érzékek nem olyanok még, úgymond "frissek", így az infó nem úgy jut el az elménkbe, vagyis a későbbi visszaemlékezés ezekre az időkre nem jön létre.
üdv
25/F
LastOne.Left
Szerintem nincs köze, bár én is már gondolkoztam ezen. A gyerek szerintem mindig úgy gondolkozik hogy "ő van". Az oka annak hogy az életünk első pár részében nem raktározzuk olyan jól az emlékképeket az szerintem csak az, hogy még a gondolkodásunk szerkezete nem alakul ki. Szóval a visszaemlékezés egyszerűen a gondolkodásunk fejlődésével, rendszerezési képességeivel alakul ki, aminek alapeleme lehet például az anyanyelvünk megtanulása.
A pszichológusokra meg ne hallgass szerintem, főleg azokra ne, akik mindent elhisznek amit egy könyvbe leírnak :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!