Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Magyarországon van alvó...

Magyarországon van alvó vulkán ami később élő lehet?

Figyelt kérdés
Szisztok , van magyarországon alvó vulkán,? (Ami fel tudna éledni) köszönöm szépen, .
dec. 10. 22:10
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
10-15 millió éves időtávon bármi elképzelhető
dec. 10. 23:52
 2/7 anonim ***** válasza:
89%

Van több is, minden vulkanikus hegy, domb valamikor aktív vulkánkitöréssel jött létre.

Sőt,. a mérések szerint az Alföld földkérge olyan vékony, hogy a távoli jövőben ott is elképzelhető vulkánkitörés.

Földtörténeti szempontból 10-15 millió év csak egy pillanat, a Badacsony, Somlói hegy (és még sok másik hegyűnk) valamikor aktív vulkánok voltak.

dec. 11. 01:21
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A kérdés csak az, hogy mekkora erő és honnan éri a Földet.

Amikor a dinókat elpusztító meteor becsapódott, a rengéshullámok végigfutottak a Földön, a túloldalon összpontosultak.

Semmi nem volt ott, mégis kitört egy vulkán.

Nagyon vékony a Föld kérge, bárhol kiszakadhat.

dec. 11. 08:18
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

"...Ami fel tudna éledni"

Gyakorlatilag ez az alvó vulkán definíciója, ez különbözteti meg a kialudttól.

dec. 11. 09:01
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen olvasgattam a netet is, de egyik weblap azt irja, hogy már csak kialudt vulkán van a másik meg azt, hogy bizony sokan nem tudják, de van úgynevezett ALVÓ, pl a börzsönyben is ami bizony még lehet aktiv, mégha sok esély nincs is rá.
dec. 11. 11:16
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy tudom, hogy legközelebb Erdélyben van ilyen a Csomád vulkán.

Ld pl.:

[link]

dec. 11. 18:37
 7/7 A kérdező kommentje:
köszi.
dec. 12. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!