Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen gyakran tör ki 1 vulkán?

Milyen gyakran tör ki 1 vulkán?

Figyelt kérdés
Sziasztok, az Etna pl a világ egyik legaktivabb vulkánja, ha jól tudom. Milyen gyakran tör ki 1 vulkán? (főleg ha ilyen aktivak mint az Etna) . köszönöm szépen!
dec. 8. 13:51
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Minden vulkán más, minden vulkán minden kitörése más. Erre nincs általános válasz. Megjósolhatatlan.
dec. 8. 14:02
 2/14 anonim válasza:
100%
Itthon egy élő vulkán van a Börzsönyben, de a szakértők szerint nem kell a kitöréstől tartani...
dec. 8. 14:09
 3/14 A kérdező kommentje:
1-2 köszi. 2 nem szeretnék vitatkozni de én anno a neten azt olvastam az esély megvan rá.
dec. 8. 16:13
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Az Etna minden évben produkál egy kisebb-nagyobb kitörést.

A Teide jóval ritkábban, de azért évszázadonként szerintem ott is van egy kisebb-nagyobb kitörés.

A Vezúv pl asszem a világháború alatt tört ki elég intenzíven, de azóta is voltak kisebb kitörések.

A Mauna Lea a világ legnagyobb vulkánja szinte mindig aktív, azaz lávát is lehet látni majdnem állandóan.

dec. 8. 16:35
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
A börzsönyi vulkánt ne említsétek, mert épp most fog elmúlni a háború:) A veszélyhelyzetet meg kell valahogy hosszabbítani.
dec. 8. 16:35
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

#3 Hát az esély megvan rá, #2 is csak azt mondta, hogy nem kell tőle tartani, nem pedig azt, hogy egész biztosan nem fog kitörni.

A Börzsöny esetében elég pontosan megjósolható, hogy várható-e a közeljövőben kitörés és itt földevolúciós mértékről van szó, tehát a "közeljövő" több ezer évet is jelenthet. Ezen az intervallumon belül szinte biztosan nem fog kitörni.

Vannak viszont bazaltvulkánjaink, amik sokkal kiszámíthatatlanabbak, mert szinte egyik pillanatról a másikra felszínre törhetnek és kutatások szerint még minden esély megvan rá, hogy ez meg is történhet. Viszont az, hogy a magma a földköpeny alól nagyon gyorsan ér a felszínre (napok, vagy hetek alatt), az nem azt jelenti, hogy nincsenek hosszabb távú előjelei, amik alapján azt is évekkel, vagy évtizedekkel előre meg lehet jósolni.

dec. 8. 16:40
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Erdélyben elég komoly vulkáni utóműködés van jelenleg is.
dec. 8. 16:43
 8/14 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm. 6os és a bazalt vulkán mennyire veszélyes? (nem értek hozzá én csak az ismert vulkánokhoz tudok viszonyitani, Etna stb. )
dec. 8. 17:12
 9/14 anonim ***** válasza:
46%
minden vulkán veszélyes:)
dec. 8. 17:24
 10/14 A kérdező kommentje:
Azt értem de ha a bazinagy vulkánok kitörnek, akkor evakuálás stb is lehet. Igy értettem, milyen veszélyes ha 1 bazaltvulkán kitör?
dec. 8. 17:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!