Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért lett clipper a neve a...

Lite 3 kérdése:

Miért lett clipper a neve a vitorlás hajóknak?

Figyelt kérdés
A clip csípetést (nyírást) jelent, a clipperre meg a fordító rendszerint nyírógépet dob ki. Hogy függ össze ez a vitorlás hajóval? Főleg hogy nem csata, hanem kereskedelmi hajók voltak.
dec. 6. 15:17
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A Wikipédián ( [link] ) leírják a szó eredetét:

"The etymological origin of the word clipper is uncertain, but is believed to be derived from the English language verb "to clip", which at the time meant "to run or fly swiftly"."

szóval "gyorsan futó vagy repülőt" jelentett a hajótípus megjelenésekor.

Erről írnak egy etimológiai szótárban is:

[link]

dec. 6. 15:28
 2/6 anonim ***** válasza:
Clipper ships were so named because they were fast sailors, a term derived from to “clip”, which is getting as much propulsion as possible from the available wind. They represented the utmost evolution and refinement in the design of sailships.
dec. 6. 15:36
 3/6 A kérdező kommentje:
A to clip-et azt megtaláltam én is. De egy olyan fordítást nem találtam, ahol ez futás lenne vagy hasonló. Minden a vágásra meg a csíptetésre hajazott. Azért is írtam ide.
dec. 6. 15:44
 4/6 anonim ***** válasza:
Magyarul is mondjuk a gyorsan haladó dolgokra, hogy hasítja/szeli, a vizet/ levegőt.
dec. 7. 00:23
 5/6 anonim ***** válasza:
Vedd figyelembe, hogy a nyelv folyamatosan változik. Egy 180 éves kifejezésre csak részben ad választ egy modern szótár.
dec. 7. 01:08
 6/6 A kérdező kommentje:
Tehat ha úgy vesszük, a klipper akár jelentheti azt magyarul, hogy futó, repülő, szelő vagy hasító?
dec. 13. 09:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!