Az Okostelefon pl a legújabb samsung,működne a világűrben?
Tegyük fel,hogy felszállok egy űrhajóra,aztán űrruhában kimegyek a marsra,miután leszálltam az űrhajóról,a marson elkezdeném bekapcsolni a telefonkameráját és videózni kezdenék vele a marson!
működne?
nem menne tönkre?
mert láttam a nasa hivatalos tiktok oldalán hogy élő közvetítést adnak elő ah űrállomáson,vagyis a műholdon!
Az hogy lehetséges?
-150 foknál nem az lenne a baja, hogy nem működik a telefon kamerája.
Vagy pl a naphoz közel lehet elég a telefon is, de ott se az a gondolat lesz neki, hogy "a fenébe, még 1 hete sincs, hogy megvettem".
Amúgy a szoftvernek nem lenne baja, mert ugye az csak program. A hardver rész meg ha rendesen össze van rakva nem lenne szabad, hogy baja legyen. A súlytalanság se okozna gondot, hiszen nem a gravitáció tartja egyben a telefont.
A vákuumot nem bírná ki a fóliaburkolatú akkumulátor. A kijelzővel és az egyéb lezárt üregeket tartalmazó alkatrészekkel is könnyen gondok lehetnének.
"mert láttam a nasa hivatalos tiktok oldalán hogy élő közvetítést adnak elő ah űrállomáson,vagyis a műholdon!
Az hogy lehetséges?"
Az úgy lehetséges, hogy megfelelő felszerelést használnak a közvetítéshez.
Nem hinném. Teljesen mindegy, hogy drága vagy olcsó telefon, az alapelvek mindegyiknél ugyanazok.
Űrbéli használatra spéci technológiákat és alkatrészeket kell tervezni, hogy az eszköz bírja a szélsőséges körülményeket.
Vízállotelefontok szerintetek működne?
És akkor nem fagyna meg a telefon az űrben?
milyen eszközzel lehetne az űrben kezelni?
A mobiltelefont nem űrbéli használatra találták ki, és semmilyen kommersz elektronika nem képes működni szélsőséges hőmérsékleti körülmények között. Az űrsétákon leginkább a szkafander védett környezetébe műveleti és biztonsági céllal beépített kamerákat használják.
Az űrben nincs mobilhálózat, ezért senki se visz oda mobiltelefont - ezért a feltett kérdés teljességgel értelmetlen!
"milyen eszközzel lehetne az űrben kezelni?"
Egy hétköznapi telefont semmilyennel. Azzal akármit csinálhatsz, az űrben vagy a Marson gyorsan tönkre fog menni. Ha ilyen környezetben akarsz egy elektronikus eszközt használni, azt eleve erre kell tervezni. Egy mezei telefonra tehetsz akármilyen tokot, a hőmérséklettel kapcsolatos problémákat nem tudod vele megoldani. Vagy igen, csak akkor már annyira be van burkolva a telefon, hogy kb egy széfben vagy épületben van, nem az űrben. Onnantól meg ugyanaz a helyzet, mint a nemzetközi űrállomás belsejében, ahol egy sima okostelefonnal nem lenne különösebb probléma. (Pont mert nem az űrben van, hanem egy kontrollált, ember által is elviselhető környezetben.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!