Melyik a környezetszennyezőbb? Egy köbméter szemét az erdőben lerakva, vagy ennek a szemétnek az elszállítása egy megfelelő lerakóhelyre autóval?
10/ A kérdező kommentje:
"Tehát az erdőből való elszállítás a környezetszennyezőbb és csak kulturális okok miatt csináljuk?"
Amúgy igen, a kultúránk része és a higiéniánk része is. De ez viszont nem jelenti a haszontalanságát és fölöslegességét.
Nem akarunk szemetet magunk körül, nem akarunk bűzt és rothadó szemétkupacokat szagolgatni se a városokban se az erdőinkben és még a látványát sem akarjuk. És ez egy normális kulturális igény és költünk is rá érthető módon.
Ha neked nem igényed a szemétszállítás, akkor gyűjtsed a szobádban és nem használtál még műanyag szemeteszacskókat sem hozzá.
Amúgy ez már nagyon régi igény a társadalmak részéről, még ha a középkorban egy időben voltak is fennakadások. A szemetet már az ókorban is a városon kívülre és külön helyekre gyűjtötték és ez igaz a rómaiakra, görögökre, majákra és a Közel-Keletre is egyaránt. A "Monte Testaccio" néven ismert régészeti lelőhely az egy ókori római szemétlerakó, amit a tanulmányoznak az ott található rengeteg használati tárgy és más egyebek miatt.
Monte Testaccio - wiki
"A Monte Testaccio vagy Monte Testaceo, más néven Monte dei Cocci, egy mesterséges domb Rómában, amely szinte teljes egészében testae-ból (olaszul: cocci), törött ókori római agyagedények darabjaiból áll, amelyek szinte mind eldobott amforák a Római Birodalom idejéből; néhányon tituli picti, azaz feliratok találhatók. Ez az egyik legnagyobb hulladékhalom az ókori világban, amely 2 hektár (4,9 acre) területet fed le az alapjánál, és körülbelül 580 000 köbméter (760 000 köbyard) térfogattal rendelkezik, ami becslések szerint mintegy 53 millió amfora maradványait tartalmazza. Kerülete közel egy kilométer (0,6 mérföld), és 35 méter (115 láb) magas, bár az ókorban valószínűleg jóval magasabb volt. Rövid távolságra helyezkedik el a Tiberis folyó keleti partjától, közel a Horrea Galbae-hoz, ahol az államilag ellenőrzött olívaolaj-készleteket tárolták a Kr. u. 2. század végén."
"A Monte Testaccio nem egyszerűen egy véletlenszerű hulladéklerakó volt; magasan szervezett és gondosan megtervezett alkotás volt, amelyet feltehetően egy államigazgatási hatóság irányított. Az 1991-ben végzett ásatások azt mutatták, hogy a halmot szintes teraszok sorozataként emelték ki, támfalakkal szinte ép amforákból, amelyeket szilánkokkal töltöttek meg, hogy rögzítsék a helyükön. Az üres amforákat valószínűleg épségben, szamarak vagy öszvérek hátán vitték fel a halomra, majd a helyszínen feltörték, a szilánkokat stabil mintázatban kirakva. Úgy tűnik, meszet szórtak a törött edényekre, hogy semlegesítsék az avas olaj szagát."
Így néz ki:
https://www.youtube.com/watch?v=9QikNKRGcFo
https://www.youtube.com/watch?v=2L4GLMY6unc
......
( [link] )
Továbbra se értem, hogy ennek a hosszú litániának mi értelme, amit írsz. Szerintem leragadtál még ott, hogy a kérdésemet csak olyan kontextusban lehet értelmezni, hogy "minek elszállítani a szemetet".
Mindegy, nem is a GYK lenne, ha értelmes emberek válaszolnának.
Eleve visszásnak tartom, hogy te oktatsz ki engem ebből, miközben már jópár zsák szemetet kihoztam erdőkből, te meg van egy olyan érzésem, hogy egyet sem.
Mi lenne ha kipróbálnád? Szerintem már az első zsák után fel fog benned merülni, hogy mi a f@szért csinálod ezt.
Pl Polgárdi mellett nagy hegyeket építenek belőle, aztán betemetik... az volt évekkel ezelőtt az elgondolás, hogy majd gáz termelődik belőle, aztán azt kinyerik valahogyan... de én ezt nevetségesnek tartom, nem hiszem, hogy valami sok gázt termelne egy ilyen vállalkozás...
Olaszoraszágban meg pár éve volt ilyenből balhé, évekig temették a szemetet, majd lehúta a rolót a szeméttársaság, 10en évet állt üresen a terület, és valahogy elfelejtődött, hogy az egy szeméttelep... megvette egy vállalkozó, épített rá egy lakóparkot... majd páran m8nden előjel nélkül "beszakadtak" és nyomtalanul eltűntek a föld alatti mocsokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!