Miért nincsenek nagy falvak?
Figyelt kérdés
Rengeteg kicsi falu van elszórva, egymástól sokszor csak pár km-re. De miért nincsenek nagy falvak, mondjuk 50-60 ezres lélekszámúak? Vagy ez egy természetes jelenség, hogy ha egy adott település elég nagyra nő, ott automatikusan beindul a városiasodás?okt. 8. 09:56
11/14 anonim válasza:
Az alföldi falvak városok a török után keletkeztek, tehát nem hagyományos szerkezetűek. A dunántúli településekre ez sokkal inkább jellemző. A törökök után volt egy törekvés, hogy az embereket koncentrálják be kis helyre és ne legyenek szanaszét. Ez a hatalom elvárása volt az egyszerűbb intézkedés miatt. A városiasodás Mo-n amúgy sem volt egy gyors dolog. A települések nem akartak komoly adókat fizetni, csak azért mert városok voltak. Ezért terjedt el a mezővárosok rendszere, ahol a nagy falvak már inkább városiasak voltak, de a városok sarcai nélkül.
12/14 anonim válasza:
Egy ekkora település már elkezdi szervezni önmagát. Egy több tízezres településen már vannak lakossági igények, szükségletek. Én kb 5000 főtől már akkor sem szoktam faluként tekinteni egy településre, ha papíron az...
13/14 anonim válasza:
Én 10 ezer fő felett is simán faluként kezelem, ha a szolgáltatások csak nagyon alapvető igényeket elégítenek ki (egy-két bolt, posta, iskola, orvos) és hozzá a lakosság is teljesen olyan, mint egy faluban.
14/14 anonim válasza:
"Érd majdnem ilyen"
Szerintem egyáltalán nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!