Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mekkora távcsövet kellene...

Mekkora távcsövet kellene építenie az emberiségnek hogy az univerzumban az összes galaxis detektálható legyen?

Figyelt kérdés

2024. júl. 19. 21:22
1 2
 1/13 Mojjo ***** válasza:
77%

Teljesen mindegy, az univerzumunk egésze nem technikai korlátok, hanem fizikai okok miatt nem belátható.

A belátható univerzumban meg kb ellátunk addig, amíg csak lehet.

2024. júl. 19. 21:47
 2/13 anonim ***** válasza:
Pl milyen fizikai ok miatt?
2024. júl. 19. 23:06
 3/13 anonim ***** válasza:
82%

Az univerzum bizonyos távolságban már gyorsabban "látszik" tágulni, mint a mindenkori téridõhöz képesti fénysebesség. Az azon túlról jövõ fény nem éri utol a tágulás sebességét és a mi irányunkba kibocsátott fény is effektíve távolodik.

Az univerzum tágulásának egyik kézzelfogható bizonyítéka is, hogy a láthatóságnak van egy obkjektív korláta.

2024. júl. 19. 23:37
 4/13 anonim ***** válasza:
90%
Az univerzum kora ami elfogadott de nem biztos hogy annyi 14 milliárd év tehát akkor a fény 14 milliárd fényév távolságra tudott eljutni így csak idáig láttunk el. De az univerzum mérete ennél jóval nagyobb is lehet!? Így érted, ezt írtad az előbb?
2024. júl. 20. 00:03
 5/13 Mojjo ***** válasza:
74%
@4: Bár nem tőlem kérdezted, de igen, így kell érteni, amit a hármas írt, és ezek a fizikai okok.
2024. júl. 20. 00:07
 6/13 anonim ***** válasza:
És mondjuk a valós mérete 100 milliárd fényév a 14 milliárd fény éven túl is keletkezhetek csillagok, galaxisok, lokális halmazok,szuperhalmazok? Az igen!! Nem kicsit..
2024. júl. 20. 00:13
 7/13 Mojjo ***** válasza:
21%
@6: A reális mérete abszolút minimum 3500 milliárd fényév. Már ami a sugarát illeti. Ennyit tudunk mérésekből. (Ha érdekel bővebben a téma, tudok forrást mutatni, de ma már nem állok neki előkeresni, legfeljebb holnap.)
2024. júl. 20. 00:22
 8/13 anonim ***** válasza:
Én azt olvastam hogy 90 milliárd fényév az se kicsi kocsi.
2024. júl. 20. 00:34
 9/13 anonim ***** válasza:

Most találtam olyat is hogy 23 billió fényév. Ez szerintem már túlzás!

[link]

2024. júl. 20. 00:43
 10/13 Mojjo ***** válasza:
46%

@8: Az a belátható univerzum valós átmérője. A kb 14 milliárd pedig a látszólagos sugara. Én a teljes univerzum minimum sugaráróp beszélek.

@9: Ez még egy félredordítás. A billió (billion) angolul a milliárd.

2024. júl. 20. 01:22
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!