Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hol voltatok/mit csináltatok...

Hol voltatok/mit csináltatok 1999. augusztus 11-én a teljes napfogyatkozás idején? több lenn

Figyelt kérdés

A kérdést az ihlette, hogy láttam sok videót/fórumot azzal kapcsolatban, hogy hol voltak az emberek/mit csináltak a 2001 szeptember 11-én, a terrortámadás idején.

Tehát 1999 augusztus 11-én teljes napfogyatkozás volt Magyarországon, ilyen nagyon ritkán van, előtte csak 1842-ben volt, és csak 2081-ben lesz, ami Magyarországon is megfigyelhető.

Én akkor 10 éves voltam, és otthon voltam. Mivel Szlovákiában lakom (Komárno környéke), itt csak részlegesen volt megfigyelhető, de emlékszem hogy azért kicsit elsötétedett az ég.

Hogy éltétek meg, írjátok le az élményeiteket, és hogy hol voltatok/mit csináltatok a napfogyatkozás idején.

2024. jan. 13. 17:22
1 2 3 4 5 6
 21/52 anonim ***** válasza:

#20 (22:39) - micsoda ómen!

😆😂

2024. jan. 13. 23:00
 22/52 Psycho ***** válasza:
100%

Nagyon jó volt! Én is 10 voltam akkor. Előzetesen tájékozódtunk, merrefelé lesz a teljes, majd bepattantunk a családdal a kocsiba, és elindultunk arrafelé. A környéken felnéztünk az égre (országszerte elég borongós/esős idő volt sok helyen), és mentünk abba az irányba, ahol kevés volt a felhő, ahol kéket láttunk az égen.

Végül egy Celldömölk és Pápa közti aprócska faluban, Nemesszalókon kötöttünk ki a helyi kisbolt mellett. Verőfényes napsütés volt, tömeg zéró. Még kis kameraállványunk, szűrőink is voltak, fényképeztünk, videóztunk. Életreszóló élmény volt!

2024. jan. 13. 23:30
 23/52 anonim ***** válasza:
100%

Sárvár közelében egy dombtetőn vártuk ki, remek helyet találtunk, egyik oldalon az Alpok, a másikon a Balaton melletti vulkáni hegyek zárták a láthárt.

Döbbenetes élmény volt a teljes fázist megelőző percekben, hogy az addig fehérlő csúcsok, a kékes hegyek helyére a NAGY SEMMI került, ott már sötét volt, nálunk meg vékonyan, de ragyogott a Nap! A teljes fogyatkozás múltával ugyanezt fordítva a balatoni hegyeken láthattam.

Helyismeret nélküli, véletlen helyválasztás volt, de baromi jól sikerült!

2024. jan. 14. 07:03
 24/52 anonim ***** válasza:
100%
Mi egy repülőútra befizettünk ahol követtük a teljes napfogyatkozást.
2024. jan. 14. 08:20
 25/52 anonim ***** válasza:
100%

Majdnem 5 éves voltam, a családommal elutaztunk egy ismerős alföldi telkére. A pontos helységet nem tudom már sajnos.

Emlékszem magára a jelenségre, kicsit féltem is, amikor sötét lett.

2024. jan. 14. 08:25
 26/52 anonim ***** válasza:
100%
Otthon voltam, és a családdal együtt néztük. Nagyon meglepődtem a fényviszonyokon, olyan volt, mintha a tévén sötétebbre venném a képet.
2024. jan. 14. 11:33
 27/52 anonim ***** válasza:
100%

Megnéztük.

Életre szóló élmény volt, de csak a teljes része. A többi az csak olyan "futottak még" kategória.

2024. jan. 14. 12:47
 28/52 anonim ***** válasza:
78%

"Életre szóló élmény volt, de csak a teljes része. A többi az csak olyan "futottak még" kategória."

A teljes napfogyatkozás, amikor néhány percre sötétbe borul a táj, nagyon látványos, de a részleges napfogyatkozás kb fel sem tűnik.

A napfigyatkozás nem annyira ritka jelenség, mint azt sokan gondolják, az egyes pontokon, vagy inkább sávból látható teljes napfogyatkozás már ritka, különleges látvány.

A bolygónk kétharmadát óceánok, tengerek borítják, azokon a területeken is előfutdulnak teljes napfogyatkozások.

Részleges napfogyatkozást láthattunk az elmúlt években is Magyarország területéről, már akit érdekelt, mert az nem különösebben hatja meg a tömegeket.

2003, 2005, 2006, 2008, 2011, 2015, 2020, 2021, 2022 években és volt részleges napfogyatkozás, legközelebb 2025 március 29-én lesz ismét látható Magyarország területéről, ha valaki éppen a Napot nézi egy UV szűrős eszközzel, mert különben fel sem tűnik.

2024. jan. 14. 13:49
 29/52 anonim ***** válasza:
28%

28

Nem tudtam hogy ilyen gyakran van. Érdemes lesz a padlásról előkeresni a kormozott üveget.

2024. jan. 14. 13:57
 30/52 anonim ***** válasza:
73%

Azt ne!

Sokan vakultak már így meg. Csak és kizárólag 14-es, vagy erősebb hegesztőüveg lehet!

2024. jan. 14. 14:01
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!