? Szag terjedése...
Huzamosabb ideje vadkempingezek. A sátram anyaga valamitől (vélhetően poloskától, de kicsit más jellegű a szag) szagos lett. Sokat vagyok bent (sok-sok órát) a sátramban napközben is. Azt figyeltem meg, hogy este 8-9-10 korültől kezdem érezni a szagot reggel nagyjából 10-ig. De miért? Napközben melegebb van, melegebben pedig a szagok jobban tudnak terjedni.
Egyébként van valami szó, kifejezés vagy külön úgymond tudományág, ami a szagokkal és azoknak terjedésével foglalkozik?
Több, mint valószínű, hogy a párásság segíti a szagok felszabadulását.
Van egy hely a kertemben, ahol a kutyáink előszeretettel jelölgetnek, mindig felülírva a másik pössentését.
Általában ez csak számukra olvasható, én nem érzem. Ha viszont párásra, szemerkélősre fordul az időjárás, förtelmes vizeldeszagot érzek annak ellenére, hogy magára a helyre nem cseppenhet eső, mert tető alatt van.
A sátrban észlelt szagok viselkedése és észlelésük időzítése a légáramlás, hőmérséklet és egyéb tényezők függvénye. Napközben, amikor melegebb van, az erősebb hőmérsékleti különbségek hatására a levegő felmelegszik, gyorsabban kering és a szagok is könnyebben terjednek. Éjszaka, amikor lehűl a sátor környéke, a levegő lelassul, és a szagok kevésbé terjednek. Emellett az emberi érzékelés is változhat napszaktól függően.
A szagok és azok terjedése a légmozgás, hőmérséklet, páratartalom és egyéb tényezők függvénye. Az emberi szaglás is változhat az időszakok és a körülmények függvényében.
A szagokkal foglalkozó tudományág az "olfaktometria". Az olfaktometria a szagok mérésével és elemzésével foglalkozik, és például ipari területeken, környezetvédelemben és élelmiszeriparban is használják a szagok kezelésére és észlelésére. Azonban a sátorban vagy a szabadban a szagok természetesebb módon terjednek, és kisebb intenzitásúak, mint az ipari környezetekben, így a sátorban tapasztalt jelenség inkább a légáramlás és a hőmérséklet változásával magyarázható.
Nagyon szépen köszönöm 2-es a történetedet! És 1-es, neked is köszönöm!
ChatGPT, ChatGPT.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!